Коментари - ЦЕРН разкрива подробности за Хигс бозона | IT.dir.bg
назад

ЦЕРН разкрива подробности за Хигс бозона

Резултати от тестове на ЦЕРН разкриват повече подробности за Хигс бозона.

Обратно в новината

Коментари - ЦЕРН разкрива подробности за Хигс бозона | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А аз си мислех, че Хикс Бизона е нова секретна порода говедо ...

Науката отдавна е превърната в бизнес - влагат се ресурси (главно пари) - очакват се резултати (каквото и да означава това). В последно време много активно се "представят" резултати... които са много... странни... :) Да видим как ще продължи всичко това. --- Тъй като по-долу "84" коментира, че има няколко закона за запазване на разни неща - една шегичка: Количеството на интелекта е постоянно, а хората се увеличават... :)

Дано поне Бозона на Хигс помогне на пилотирания полет до Марс................голям майтап!!!

Боже, боже, вече и НАУКА НЯМА!!!!!! Всичко е един ЦИРК!!! А това с Х-бозона надмина всичко! И горките "учени", как няма да го открият! Ще го открият при всяко едно положение, особенно пък ако и въобще не съществува! Кой нормален учен на днешно време ще посмее да оспори една ФУНДАМЕНТАЛНА ТЕОРИЯ!?? Кой ще се лиши от добрата службичка и добри доходи!?? Отговорът е - НИКОЙ!

Как никой, ти изобщо наясно ли си с науката или стреляш напосоки. Не си ли чувал примерно за Струнната теория около която се събират учените в последно време. То пък гледам, че така и не си разбрал аджеба, че бозона не е Х а Хигс. Шефче, извинявай, ама си тъп като ОФЦА.

шефче

Модератора, защо толерираш ЛИЧНИ НАПАДКИ И ОБИДИ!???

основната функция на човешкия мозък е да търси познание и да анализира и да разбира нямам проблем че сте прости и нееволюирали но не се опитвайте да казвате че учените не вършат важна работа :) преди да умра искам да знам всичко за началото на живота и вселената :) и всичко останало :) вие си лочете помията и си трайте

Не се надявай. Човек няма никакъв шанс да разбере всичко. Просто няма да знаеш какво не знаеш и един тип ще си вярващ.

Това, че не можем да разберем всичко не означава, че трябва да спрем да се опитваме.

Сега се търси начин как да го продават по бозонстанции, докато не намерят няма да получи приложение сред гражданите. Както ел.автомобилите, когато намерят начин да не можеш да го зареждаш от контакта в къщи а само от елстанция, тогава ще получи масово приложение.

Точко, както и Нютон, като открил законите за гравитацията излезнал да ги продава на сергия.

това с бозостанциите беше яко! :-)

Всичко, което се казва за Големия колайдер е ала-бала. Опитите с ускорителите на елементарни частици е все едно да хвърляш камъни в блато. Колкото по голяма е скоростта на камъните, толкова по-голяма е пушилката и толкова по-разтегливи могат да се тълкуванията. Х бозона си е чиста проба измислица за да се оправдаят изразходваните пари.

ами стани гениален учен и ти ще смучеш субсидии :))) онуфри ти ще определяш кое е вярно и кое не

"Опитите с ускорителите на елементарни частици е все едно да хвърляш камъни в блато" Викаш, то това науката е СКУБИ ПА ЯЖ. Еби какви "капацитети", са се народили, по тая земя.

То така и за Коши са говорили преди 2 века, а сега един самолет не може да се приземи без неговите трудове.

Много пари се наливат в тоя ЦЕРН и доста хора се прехранват там. Тоя Хигс бизон не е ясно каква е ползата от откриването му.

Горе долу същия въпрос са си задали софиянци, когато първия трамвай бил пуснат от Княжево и на всичко отгоре ходили да протестират защото тока щял да им избие овцете (чиста истина).

шефче

Преди 100 години лъжата е била още в началната си сила!!! Сега лъжата е ПРЕВЗЕЛА СВЕТА!!!

"Оказва се, че частицата се държи точно според очакванията им" Браво ! Добра частица ! Ето , нА ти кваркче ! Ами ако не се беше оказало ? Щеше да не е хигс , ами друг бозон ? Още по браво ! Ето , нА ти нобелче ! Напоследък ми се струва , че нобеловките ги раздават на лотария , ама нагласена , щом и на един виден американец му дадоха мирната . И сега какво излиза ? Само да измислим подходяща цедка да отделим хигс от материята - и ето ти безмасова материя ! Кееееффф ! Маса неща стават от безмасова материя - самолети , космолети ... нито гравитация я лови , нито енергия за ускорение и требе ! уххх , май множко ми дойде снощи ...

май малко ти е било в училище

А нещо по темата, имаш ли да кажеш?

СТРАХОТНО СИ ГО КАЗАЛ!!!

по-интересното е какво става с "учените", които твърдо отричаха х-бозона ? Коя е актуалната лъжа сега, за която им се плаща да убеждават гоите !?

Идва от името Хигс, а не от буквата Х.

И кои са тези учени, които са го отричали? Аз единствено знам за учени, които не вярваха, че ще бъде открит в толкова скоро време.

А, некой бил казал, че науката станала по-безинтересна... Явно не е чел SCI-FI романи! Едва сега започва състезанието, кой първи ще изобрети антигравитационния двигател.

И гравитационния двигател, и чистата енергия, и лекарства срещу рак, и браун газ... са открити и отново "закрити" за раята/добитъка.

гравитационния двигател си работи от има няма 13 милиарда години и ни лепи на земята???... чистата енергия е енергията от слънцето и нея я има от има няма 13 милиарда години айде от слънцето от 4.5мил. ти ако си рая твой избор

Истината се крие в квантовата механика. Всички частици са навсякъде по едно и също време. За съжаление човешкия мозък не е в състояние да си обясни нещата на такова ниво. Ние сме просто едни наблюдатели на един частен случай от квантовата физика.

особено ако ракиите и тревата са в повече.

да бе всички навсякъде ала бала чул си нещо недочул

Това не може да е вярно защото нарушава причинно следствената връзка. Независимо че много хора говортят за квантова механика, много малко разбират за какво става въпрос. Просто медиите е правърбнаха в част от масовата култура. Тази теория не е панацея. На практика демонстрина ограничната възможнсот на човека за познаване на фундамента на битието боравейки със статистически формулировки, които скриват детайлите при взаинодействията между частичците и промяната на тяхното състояние.

и в дуалноста частица-вълна

Как големият взрив обяснява въртенето на комсичексите обекти в различни посоки. Кое създава и поддържа въртящият момент след като очакваме дправолинейно движение от центъра към периферията? Кое на вселената се разширява? Пространството е геометричен обект. То не е физическа среда. Това е основната заблуда в теорията на относителността. Тя оперира с пространтвото като с геометричен обект върху който може да прави произволни трансформации. Само че нас ни интересува физическата среда която изпълва пространството - космическият вакуум. Той е преносната среда на материалните частици и техните енегийни взаимодействия. Такава среда има определни свойства и ограничения които са постоянни във времето за да поддържат порядъкът във вселената. Да вярваш в теорията за космическата еволюция - биг банг значи да вярваш във всичко. Това е характерно за хора които имат оскъдни научни познания и емпиричен опит поради липса на наблюдателност.

За всичките ти въпроси има отговори. От мен един - въртенето е в резултат от асиметрия на материята. Наблюдава се на всякакви мащаби. Ако имаш една диня, и я нацелиш с ковашки чук, парченцата на динята как летят? С въртене или без въртене? Запазване на въртенето - ми то си има закон за това. Ходи го виж. Те са няколко законите, все за запазване на разни неща.

лакардии от теория на верятностите, които са безкраини

Може ли да обясните в детайли какво разбирате под асиметрия и как тя поражда въртящият момент? ако пишете фантастични романи такова обяснение може да мине но тукла говори м за наука основана върху факти? Вие защо не с въртите поради асиметрията?

Ти не само се въртиш, но и го правиш по няколко различни начина- един път спрямо оста на Земята, втори път около Слънцето, трети ... заедно със Слънчевата система и т.н.

Защо първо не си подредиш "знанията" за физиката и геометрията и едва след това да се опитваш да правиш философски изводи за Вселената и теориите които се опитват да обяснят нейното възникване и еволюция ?

Бъдете по-конкретен . До сега не чуш вашите научни аргументи. Повече ме биха ме заинтересували те отколкото емоционалното ви състояние.

Посоката на въртене на обектите зависи от гледната ти точка,а отдавна земята не се смята в центара на вселената.Така че опитаи другият път да го погледнеш обекта от другата му страна и току виж посоката му се е обърнала.

Как космическият вакуум е преносна среда на материалните частици и техните енергийни взаимодействия?

Това ЦЕРН нещо като черна дупка за пари ли е?

просто не си тормози мозъка с тези неща. над възможностите ти е.

Ти така ли си му намерил лесното?

симо

Ти , явно си пазарен ТАЛИБАН.Тук хората са хора ,не ЦИФРИ-имат си ЗНАНИЕ И МНЕНИЕ.

Има ли 12 в резултатите - някой британец е прибрал едни мнооооого пари да го напише.

ала бала мура никога нищо няма да открят, хачат само много пари и ни занимават с високопарни глупости.

И на мен ми звучи странно, как Х бИзона се мернал примерно за 10 на степен минус 23 от секунда във вечните ловни полета. ;) Опитват се да искарат частицата божествена (Хигс бозона) и после този казал го съжалявал за думите си, а Хигс бил атеист. И според мен това със взрива и разширяването е много съмнително. Не че не може да е вярно, но ако пространството се разширява със скорост над светлината, то светлината от отдалечаващите се точки, изобщо дали ще стига до тук, че да може да се отчете. Светлина излъчена към нас с 300 000 км в секунда, дали всъщност няма да се отдалечава, ако пространството там се отдалечава с например 400 000 км в секунда. Опитват се някакви да омешат религиозното с научното и се получава каша. Нещата трябва да се разглеждат сурови, а те ги превръщат в религия.

Бъркаш се с инфлационната теория (потърси я нета що ще рече). А доколкото е точно измерването и проследяването на тази божествена (както я наричат журналистите) частица да не забравяме, че за да се счетат дадени резултати от експеримент за факт, то този експеримент трябва да е проведен над 10 ХИЛЯДИ пъти с един и същ резултат.

Имаше теория (май на физика Бор), че резултатите зависят от уредите на измерване. Малко или много, че ние ще разберем нещата според нашите уреди и нашата интерпретация. Не че ще разберем абсолютната истина.

Имаше нкакъв закон на Хъбъл. Май го и измерваха от космическата станция и уж имало раздалечаване на галактиките. Само че примерно са го мерили само 3 пъти. Пък и сигурно дори някакво въртеливо движение е достатъчно да лъже, че има отдалечаване.

Все по ясно става, че материята е концентрирана (някои биха казали кондензирана) енергия. Каква частица ще се получи зависи от количеството и степента на концентрация. Затова и учените не успяват да открият единствената уникална и неделима най-малка градивна частица на материята. Ще продължават да откриват нови и нови разновидности.. доколкото им позволяват уменията. Всичко е енергия!

С две думи разлика между материя и енергия няма. Е=mc2 - разликата е една константа, каквато е разликата например между 1 и 5 килограма.. все ще те ударят в кантара.. ;)))

Тази формула разбира се НЕ Е ВЯРНА или поне смисъла, които и се придава не е верен. Това е чиста математическа галимация при която свойства на нещо се прехвърлят като такова на друго само защото са свързани с формула.

Както се твърдеше, материя съществува, докато бива наблюдавана. Иначе всичко е енергия.

Е голема мисъл си изказал: "Все по ясно става, че материята е концентрирана (някои биха казали кондензирана) енергия." Че после си приложил и формула на сто години. Как обаче се кондензира и защо не е ясно.

То ако всичко беше ...ясено, щяхме да си седим под асмата и да си пием ракията.

Неуловимият бозон на Хигс е уловен със заклинания и магии. Защо изобщо трябва определена частица да дава маса на другите материални частици? Те взаимодейства със структурата на космическият вакуум който е реална физическа среда със определни свойства и ограничения, и резултата от това взаимодействие ние възприемаме като маса на частиците. Понеже трябва да угодят на митологията за големият взрив други теории са табу в мейн стрийм науката. Метафизиците градят с пясъчни тухли своята крехка постройка на заблудата. Големият взрив не може да обясни защо всички космичекси обекти се въртят в една или друга посока. Нито защо се формират акреционни дискове когато според тази теория материята се разбягва със скорост близка до скоростта на светлината без съпротивление от центъра към периферията. Как е възможно това след като гравитационното везаимодействие е много слабо в сравнение с другите фундаментални сили? Гравитацията трябва да доминира за да имаме формиране на космически структури. Но ако доминира вселената няма да се разширява хипотетичните 13 милиарда години, както твърди теорията и след големият взрив щеше да има фиаско и голямо свиване. Кое съзфдава въртящият момент при хипотетичният процес на акрецията също е въпрос без отговор. Основната идея на еволюционната митология (космическа или биологична) е оправдаване на греха. Нищо повече. Те нямат научна основа и не се интересуват от фактите.

И каза Бог: Нека бъде глупостта.

като гръмнеш пиратка, докато не се стабилизира всичко пушека си ходи накъде го духнал я вятър, я кой знае каква случайност. Е приеми, че ние сме в момента на избухване, ама вместо въздух имаме кой знае какви "тъмни" щуротии. Може и гравитация да няма, а да е само моментно състояние на 13 млрд години и след много още ще доминират други взаимодействия, които все още не разбираме. Засега е приет този модел и толкова, след десетилетия може лека полека да се изместят хипотезите в друга насока.

Най-после един смислен коментар. Теорията за ГВ наистина е теория,защото няма досега истинско доказателство. Теорията вече се нагажда така, че всичко предишно да е вярно. И като нещо не им изнася на учените, измислят неща като "тъмна материя" и "тъмна енергия", Хигс бозон, голяма инфлация и т.н. Вярно е, че вселената се състои от 12 елементарни частици, но дотам. Другото са гадания и теории. Ще мине време, когато теорията ще се сгромоляса. Но според мен науката вече не е това, което е била в периода на големите открития. Сега ваичко е бизнес и реноме. Нали не си представяте някой млад учен да посмее да обори теорията на известен професор. С него е свършено. А повярвайте, в ЦЕРН се наливат милиарди, и едва ли някой със заплата от милион евро на година би се отказал от нея заради някаква си там истина.

Как да няма доказателства, това че ти не си наясно и не можеш да си обясниш тази теория не означава, че е грешна. Точно това е проблема, че има най-много доказателства за тази теория за сметка на другите теории обясняващи вселената. Един пример за доказателство са откритите миналата година гравитационни вълни, които са най-ранните трусове след Големия взрив. Съществуването на тези вълни е първо ехо от Големия взрив, което е предвидено в Теорията на относителността на Айнщайн.

Много точно си забелязал...всичко. Само дето не отчиташ едно много важно нещо...времето и времевите интервали. Всичко тези процеси наистина се случват или ще се случат, но не за 100 години, или 10-20 милиона години! Тези процеси се "развиват" в интервали измервани със стотици, хиляди и т.н. години. Човека със своите "измервания" в рамките на някакви си стотина години, малко трудно би могъл да докаже всичко което му се иска и за което е създал определени теории.

стига сте цитирали този човек -това не е мерило в науката

стана холивуЦка знаменитост, иначе има "колосални" открития, за мен е чист медиен продукт. Патосът, с който го представят във филма, се усеща повече от музиката. Не разбрах какво епохално нещо е открил, че да го редят до Айнщайн, Нютон и т.н. Това с черните дупки, че излъчвали енергия, и така да е, та кво? Щели да "изсъхнат" и те след един джингильон години, настръхнах направо. За сведение Айнщайн взима нобела не за теориите си на относителността, а за далеч по практични и приложими неща.

Деца, внимавайте с какво се заигравате! Бозоните са опасни!

ми кат нема бизони ???