Tesla е продала биткойни на стойност 936 милиона долара, което е около 75% от резерва в криптовалути на компанията. Сделката е била реализирана в периода 1 април - 30 юни, когато цената на една виртуална монета започна да спада от 45 000 до 19 000 долара, предава Би Би Си.

Инвестицията на Tesla от 1,5 милиарда долара в биткойн, разкрита през февруари 2021 г. и предизвика скок в търсенето на валутата. По време на сделката един биткойн струваше 43 000 долара.

Цената на криптовалута скочи до почти 70 000 долара през ноември 2021 г., за да се срине до настоящите си нива от около 23 000 долара.

Миналата година Tesla спря да приема биткойни като плащане за своите автомобили, позовавайки се на опасения относно въздействието върху климата от енергоемкото копаене на биткойни.

По това време Илон Мъск категорично заяви в социалните медии, че компанията няма да продава биткойните, които притежава.

Най-богатият човек на планетата обаче изглежда е променил мнението си, на фона на задаващите се икономически трудности и влошена рентабилност.

Новината за разпродаването на биткойн активите на Tesla показва понижено доверие биткойн и е "удар под кръста" за едва започващия да се възстановява крипто пазар.