Криптовалутите не са истински валути. Това се посочва в позицията на няколко банкови федерации в Китай, които предупреждават за опасност от спекулации. В същото време обаче самият Китай се готви да се сдобие със собствена виртуална валута, информира Франс прес.

Преди време азиатският гигант бе една от крепостите на биткойна, най-разпространената криптовалута.

През 2019-а обаче Пекин направи рязък завой и обяви за незаконни в страната плащанията в криптовалути с аргумента, че те са инструмент в служба на "криминални дейности".

Китай се опасява от спекулативни рискове, идващи от криптовалутите, за финансовата система на страната и за социалната й стабилност.

Неотдавна котировките на виртуалните валути скочиха силно в чужбина, с което се активизираха и спекулативните дейности, посочват китайските банкери.

Това засяга силно сигурността на имуществото на хората и нарушава световния икономически ред, се допълва в комюникето на Националната федерация по онлайн финансиране, Китайската банкова федерация и Федерацията по плащанията и компенсациите.

Този призив за бдителност доведе до силно понижение на котировките на основните криптовалути. Днес биткойнът отстъпи с нас 7 процента и поевтиня до 39 110 долара.

И макар че Китай забранява трансакциите в криптовалути, той ускорява подготовката за пускане на собствена виртуална валута, която ще се издава и регулира от централната банка, отбелязва АФП.