Източници на Bloomberg разкриват, че Apple работи по очила за виртуална реалност, които ще са скъп и нишов прекурсор на бъдещи очила за добавена реалност, които имат нужда от повече време за разработка. Изданието пише, че очилата може да излязат през 2022 и подобно на Oculus Quest ще работят самостоятелно, а енергията ще се осигурява от батерия, предава Mobile Bulgaria.

Устройството ще осигури 3D среда за игри, гледане на видео и комуникация, но ще има и ограничени възможности за добавена реалност и наслагване на дигитални изображения и информация върху изглед от реалния живот. Посочва се, че очилата ще бъдат много по-скъпи от конкурентите предложения, което подсказва, че цената може да надхвърли 1000 долара.

Очилата ще бъдат снабдени с някои от най-мощните чипове на компанията (по-бързи дори от M1) и ще предложат дисплеи с много по-висока резолюция от сегашните модели. Устройството ще има вентилатор за охлаждане. Според информацията очилата са с кодово име N301 и вече се намират на етап късен прототип, но въпреки това има вероятност компанията да прекрати тяхната разработка.

Междувременно се работи и по очила за добавена реалност с код N421, които са в ранен етап на разработка. Мощните процесори и включването на вентилатор са довели до увеличаване на размерите, но компанията е компенсирала това като е премахнала добавките за хора с очила и на тяхно място е включила система за поставяне на диоптрични стъкла пред дисплеите. За да намали теглото на устройството Apple ще добави текстилно покритие.

Прототипи на очилата включват външни камери за осигуряване на някои възможности за добавена реалност, a освен това компанията тества възможност за отчитане на позицията на ръцете за въвеждане на текст. Засега не е ясно какви функции ще видим в завършения продукт, а и компанията тепърва ще работи по съдържанието за него.