В условията на пандемия хората трябва да поддържат социална дистанция - да не се приближават един до друг на разстояние по-малко от метър и половина, когато са на обществени места или в работата. Индивидуално сигнално устройство може да помогне за спазване на това изискване на здравните специалисти.

Филиалът на белгийския изследователски център Imec и Университета в Гент - компанията Lopos - представи носимо устройство SafeDistance, създадено с идеята да помогне на хората да следват принципа на социалната дистанция.

На практика, не винаги е възможно човек стриктно да се спазва изискването да не се приближава до друг човек на по-малко от метър и половина. Компактно електронно устройство, наречено SafeDistance, се прикрепя към дрехите и издава звуков и вибрационен сигнал, ако открие същото устройство по-близо от метър и половина от себе си.

SafeDistance определя разстоянието от 1,5 метра с грешка, не по-голяма от 15 см. Устройството използва технология с ултра-широколентов радио сигнал (UWB). Разработката е тествана в няколко големи белгийски компании - строителни, химически и металургични. След период на пробна експлоатация, над 90% от служителите са съгласни да продължат да използват SafeDistance и в бъдеще.

Разработчикът на устройството отбелязва, че за да отговори на търсенето на сигнални устройства от редица компании, е увеличил производствените обеми. Lopos обещава да започне доставки на SafeDistance от 27 май на цена от 99 евро за брой.

Подобни сигнални устройства наистина могат да влязат в живота ни, ако властите и корпорациите считат това за изгодно или полезно. За разлика от подобни приложения за смартфони, SafeDistance не предават и събира потребителски данни. Устройството не следи движението и не нарушава поверителността, но в крайна сметка може да промени естественото поведение на човека.