Пекински гимназисти се върнаха днес в класните стаи с електронни гривни, които подават сигнал в случай на треска, в момент, когато Китай се опасява от нова вълна от случаи на Ковид-19, предаде Франс прес.

Тази разпоредба е последният към днешна дата пример до каква степен Китай разчита на новите технологии, за да се опита да контролира вируса, който по официални данни зарази близо 83 000 души в страната и доведе до 4633 смъртни случая.

Китай беше първата страна, в която се появи новият коронавирус. През януари Пекин нареди затварянето на всички училища и преминаване към обучение онлайн, припомня АФП.

Смарт гривните ще измерват в реално време температурата на учениците. Родителите им и училищата ще могат да я следят чрез мобилно приложение. При анормална температура, над 37,2 градуса, гривните ще изпращат предупреждение на учителите, на които се препоръчва да инфромират полицията.

Тези разпоредби ще бъдат в сила в петте района на китайската столица. Досега в Пекин само гимназистите последна година бяха получили разрешение да се върнат в класните стаи, за да се готвят за изпитите.

Измерванията на температурата, задължителното носене на маски и мерките за социална дистанция станаха норма в учебните заведения в страната в момент, когато властите се притесняват от евентуална нова вълна от случаи на заразяване. До момента Китай контролира успешно епидемията на своята територия.

Днес страната съобщи само за 17 нови случая, от които 10 са се заразили на територията на страната, особено в град Ухан, където в края на миналата година беше открит вирусът. Градът беше поставен под карантина в продължение на повече от два месеца.