От 2021 г. в ЕС влизат нови правила, които да защитят допълнително потребителите при покупка на битова техника. Всяка компания, която предлага на пазара перални, хладилници, съдомиялни, осветителни тела и друга техника, която може да се използва в дома, ще е необходимо да поддържа сервизите с резервни части за нея минимум 10 години след нейната продажба.

Причината за приемането на подобен регламент са многобройните жалби на потребители, които не могат да поправят своите сравнително нови продукти, защото им се отговаря, че вече няма части за тях и е по-добре да се насочат към покупка на нова техника, вместо да се опитват да ремонтират старата. Това не е нито в полза на клиентите, нито е екологично.

Според специалисти, производителите на битова техника отдавна са минали приемливите граници и се възползват от монополното си положение при предложението на различни продукти "извивайки ръцете" на клиентите си, които искат да ремонтират своя развален продукт малко след като гаранцията му е изтекла.

От 2021 г. всички производители ще бъдат задължени законово до поддържат до 10 години след последната продажба части за своите продукти, а ако не могат да предоставят част за устройство, да го заменят с ново.