От много време се говори, че смартфоните вече не са достатъчно интересни на потребителите и е нужно ново устройство, което да ги заинтригува. Според мнозина това са умните очила и Facebook също смята така.

Компанията работи по проект за умни очила с добавена реалност, които един ден да заменят смартфоните, съобщава CNBC. Facebook ги развива заедно с компанията Luxottica, която разработва очилата с добавена реалност Ray-Ban. Целта на двете фирми е устройството да се появи на пазара най-късно до 2025 г., като най-ранната възможност е 2023 година.

Очилата носят кодовото име Orion. Те ще позволят на потребителя да получава и извършва обаждания, ще стриймват на живот в социалните мрежи от вградената си камера. Ще имат и малък дисплей, който ще им показва допълнителна информация.

Очилата ще се управляват по няколко начина, включително чрез гласов асистент. Facebook разработва такава услуга с изкуствен интелект, която да позволи управление на устройството без допир.

Компанията вече е направила голям екип от няколкостотин служители, които да работят по проекта. Основните предизвикателства в момента са най-вече смаляването на устройството и създаването на достатъчно малък и елегантен дизайн, който да се хареса на потребителите. За сега Facebook не е коментирала темата.