Тя ви позволява да сте наясно с необичайни събития, които се случват във вашия дом - по-специално кражби и опити за кражби, но също така да имате доказателства за проникването, ако домът ви е бил посетен от нежелани гости.

Камери за видеонаблюдение: правилата, които трябва да се следват

Ако изображенията, заснети във вашата частна собственост, са за лични цели, не е необходимо да правите декларация и да обявявате това официално. Но за различните обекти и имоти важат различни правила, които е добре да знаете предварително.

Правила, които трябва да се спазват в частната собственост

Нямате право да снимате на обществени места: ако искате да поставите камери както в къщата си, така и извън нея, те не трябва да бъдат насочвани към улицата или друго обществено място!

Уважавайте правата на вашето семейство, приятели или гости! Въпреки че изображенията могат да се разглеждат от всички лица, упълномощени от собственика, внимавайте да не нарушавате поверителността на заснетите лица.

Ако изображенията се използват извън чисто личните причини, например заради наети външни лица (чистач, детегледачка, градинар и др.), трябва да ги информирате за наличието на камери за видеонаблюдение във вашия дом и тяхната цел. Например можете да информирате лицата в трудовия договор, който сключвате. Във всеки случай вашите камери не трябва да снимат непрекъснато домашните ви работници по време на работното им време. Камерите трябва да бъдат инсталирани за безопасността на имуществото и хората, а не за заснемане на служители.

Правила, които трябва да се спазват в етажната собственост

След проникване, кражба или повреда на общите части е напълно възможно да се инсталират камери в общата зона, за да гарантират сигурността на имуществото и оборудването. По този начин камерите могат да бъдат инсталирани на подземни паркинги или на стълбището. Камерите могат да заснемат общи части, но не и врати на апартаменти, балкони, тераси или прозорци на апартаменти.

Не всички съсобственици обаче могат да имат достъп до изображенията! Това право е запазено за домоуправителя или собственика на камерите. И само в случай на инцидент, като нападение или акт на вандализъм. Те не могат и не трябва да се използват за наблюдение на посетителите на сградата.

Важно да предупредите обитателите и посетителите за наличието на система за видеонаблюдение, например чрез табела или стикер, които указват, че обекта е под видеонаблюдение.

снимка: iStock

Как да поставите камерите за видеонаблюдение?

След като всички правила, остава ключов въпросът: къде да поставите камерите за видеонаблюдение, за максимална ефективност?

Камери извън дома

Когато инсталирате камера извън дома си, трябва да имате предвид две основни неща - връзката с интернет и полето за наблюдение.

Трябва да се уверите, че връзката с интернет е добра или, ако използвате кабелна система, че е възможно да свържете камерата с останалата част от устройството.

Избраното място трябва да е стратегическо и да отговаря на вашите нужди за сигурност. Например, ако камерата трябва да може да наблюдава алеята, която води до къщата ви, ще я инсталирате в предната част на къщата, високо, така че да може да сканира целия път, включително портата. Това помага за наблюдение на достъпа до дома ви, който често е любима входна точка за крадците. Друго стратегическо място е терасата. Можете също да инсталирате камера за видеонаблюдение във вашата градина, особено ако е в задната част на къщата ви.

Камерите в дома

Камерите, инсталирани във вашия дом, трябва да ви позволят да имате цялостен изглед на дома. Те трябва да позволяват наблюдението на ключови местоположения:

  • Ъгъла на хола, за да покрият цялата холна стая
  • Входната врата
  • Входа към спалните

Видеото ще представлява осезаемо доказателство в случай на кражба, особено ако е извършено без счупване и влизане.

 

* съдържание на Digimentals