Да бъдеш дядо Коледа звучи изкусително: всички те обичат, пътуваш из целия свят, работиш само през декември и никой не те закача през останалите месеци от годината.

Освен това, спокойно можеш да си дебел и това да е чаровно, да имаш рошава брада и никой да не те гледа накриво, че не е поддържана при професионален барбър, и да похапваш лакомства от хорските домове, без някой да ти прави забележки.

Това обаче е само на пръв поглед. Всъщност, да бъдеш дядо Коледа е като "Да бъдеш Джон Малкович"*: вълнуващо, но доста трудно. И определено не е за всеки.

Представете си само: приготовленията, списъците с подаръците, чувала, увещаването на елените да напуснат Лапландия и да обиколят Земята, трамбоването в снежната нощ, умората...Добре е, че вече сме в 21 век и технологиите са тук, за да направят живота по-лесен: нашия и този на добрия старец.

Модерните технологии помагат на всеки - дори на дядо Коледа

Снимка: Samsung

Та нека си представим от какво би имал нужда модерният дядо Коледа, който не се притеснява да използва достиженията на човешкия технологичен ум, за да улесни работния си месец.

Телефон, но не какъв да е

Разбира се, че телефон. Първообразът на дядо Коледа се свързва с лицето на Свети Никола, роден и живял през III-IV в. в Кападокия: мрачни времена, в които изобретението на Томас Едисън (или Александър Греъм Бел, още има спорове), е далеч в бъдещето.

В онези времена обаче цялото ежедневие е било организирано по доста различен начин. Днес ще е срамота, ако дядо Коледа не носи в джоба си новия Galaxy S10+: флагманът на Samsung и един от най-добрите модели на 2019г.

Samsung Galaxy S10+

Снимка: Samsung

Напълно нов дизайн, без неравности, без отвличане на вниманието. Инфинити-О, най-иновативният екран на Galaxy, с прецизно лазерно изрязване, защита на екрана и Dynamic AMOLED. Дисплей, който събужда креативността: с него могат да се правят тапети или да се избере готин тапет от селекцията на Samsung (има жесток коледен тапет с капучино, канела, шишарки, борови клонки и коледни сладки).

Кой е казал, че дядо Коледа не е и фотограф? В крайна сметка, в неговата работа със сигурност има много моменти, които си струва да бъдат заснети с ултрашироката камера на S10+. София, заснета от нощното, коледно небе със 123-градусово поле на видимост? Композиция от изображения на щастливи хлапета, които разопаковат подаръците си със светнали очи? Селфи с елена Рудолф, направено с автоматично оптимизиране настройките на камерата? Всичко това е налично в новото Galaxy. Мултикамерата побира в джоба камери от професионален клас, с които всяко култово селфи и красив пейзаж могат моментално да бъдат споделени.

Още нещо много важно за стареца: безжичното PowerShare споделяне дава възможност да се споделя мощността на батерията с други устройства, а бързото безжично зареждане 2.0 възстановява силата на телефона на 100% по-бързо. Все пак, дори небесната шейна може да закъса и дядото да трябва да се обади за помощ.

Персонален компютър в шейната. И в шезлонга. И навсякъде.

Дядо Коледа с таблет в ръкавиците може и да не е най-естествената гледка на света, но замислете се колко драматично улеснена би била работата на добрия старец от един таблет от ново поколение. Такъв, който притежава мощността на персонален компютър; който може да се контролира от разстояние, да се свързва с телефона, да заснема професионални снимки И видео, и изобщо да служи като допълнителен мозък, изваден извън черепната ни кутия.

Samsung Galaxy Tab S6

Снимка: Samsung

Само за момент си представете за каква база данни става дума, когато говорим за коледните подаръци на децата от цял свят. "Антон от България искаше 3D пъзел, Ханс от Берлин си беше поръчал Лего Нинджаго, Наташа от Петербург искаше DVD с "Пес патрул", нали така? А Джими в Чикаго беше казал, че иска домашен любимец. Или това беше Лупе от Венецуела...". Пълна лудница.

Всичко това може да се систематизира с S Pen на Galaxy Tab S6, който вече е закрепен чрез магнит към задния панел на таблета и се зарежда автоматично веднага след прикрепване. При внезапен творчески порив, може веднага да се стартира приложението Samsung Notes и идеите да бъдат записани докато още не са потънали обратно в несъзнаваното. Прозрачността на прозореца може да се настрои във всеки един момент, включително докато на дисплея на Tab S6 върви видеоклип.

S Pen се свързва с Bluetooth и позволява контролиране на таблета от разстояние чрез натискане на бутона на S Pen, a новодобавените жестове във въздуха дават интуитивен контрол върху устройството с жестове с ръце.

Дядо Коледа (и всеки, който ще получи Galaxy Tab S6 като подарък), ще може да създава презентации, да контролира възпроизвеждането на видеа и какво ли още не, и то докато таблетът си почива някъде. А при наличие на артистични заложби, всеки може да рисува на Tab S6, с 4096 различни нива на чувствителност на натиска за живописни композиции и удобен захват за по-малко умора.

Часовник VS. шкембе

И като стана дума за умора...колкото и готино да изглежда дядо Коледа с шкембето, това тяло сигурно тежи. И със сигурност един часовник Galaxy Watch Active2 на китката му не би навредил.

Samsung Galaxy Watch Active2

Снимка: Samsung

Galaxy Watch Active2 е персонализиран от самото начало - като се започне с избора дали да е 44 или 40 мм, дали да е от неръждаема стомана или олекотен алуминий, и се стигне до избора на цвят.

Пространството на екрана на гладкия корпус може да се увеличава до максимум. Galaxy Watch Active2 има по-голям дисплей с чисто черен екран и едва забележим ръб за повече пространство, екранът има тъч рамка за бързо управление.

Часовникът следи движенията, което позволява тренировките да се проследяват от китката. След добавянето на плуване към автоматичното разпознаване, притежателят му вече разполага със седем вида упражнения, като ръчно може да се зададат десетки други. Функцията за асистент за бягане предоставя действителни съвети в реално време, а тракерът за стрес предлага релаксиращи дихателни упражнения за случаите, в които стресът надвишава здравословните норми.

Не знаем колко е стресиращо да разнасяш подаръци из целия свят, но със сигурност не е най-спокойната работа на света. Я ще заседнеш в някой комин, я ще поднесеш на Михаил огромна кукла Елза от "Замръзналото кралство", а на Ана - Дедпул-робот...Със сигурност е добре да имаш под ръка бързодействаща релакс терапия.

"Jingle bells, jingle bells, jingle all the way"

Коледа е музика. Тя е "Тихо се сипе първият сняг", изпята в ухото на детето. "Let it snow" по пижама пред запалена камина. "Silent night" в слушалките на път към мола за подаръци в последния момент.

Samsung Galaxy Buds

Снимка: Samsung

Дядо Коледа обаче не може да си позволи слушалки с жици, които да се оплитат в брадата му. Затова си мислим, че би се спрял на Galaxy Buds: специалистите по звукова акустика на AKG са настроили тези безжични слушалки така, че да се създаде изключително богат, жив звук с висока резолюция. И не става дума само за коледната музика: Galaxy Buds могат да пренесат всеки на концерт на негов любим изпълнител.

Повярвайте, градският транспорт не изглежда така мрачно, когато слушате "Bohemian rhapsody" със звук, който ви пренася на концерта на Queen Live Aid. Слушалките са ергономични, олекотени, с елегантен дизайн, и се придържат към ухото, независимо дали лежите у дома на загасени светлини или правите джогинг на Витоша.

Освен това, те се сдвояват с другите Galaxy устройства чрез Bluetooth веднага след изваждането им от кутията.

Така си представяме дядо Коледа през 2019г. Свързан, модерен, улеснен. В крак с времето. Динамичен, градски и на върха на вълната. Но ако той държи да остане откъснат от света, ние можем да му поръчаме екосистемата продукти Galaxy като подарък за нас. Чорапите под елхата може и да си остават класика, но още веднъж: в 21 век сме. Нека бъдем откровени в желанията си.

*"Да бъдеш Джон Малкович" е фентъзи комедия на режисьора Спайк Джоунс от 1999г.