През май миналата година Lenovo ни изненада, като показа прототип на лаптоп от серията ThinkPad със сгъваем дисплей. В началото на изложението CES компанията е готова да разкрие повече подробности за проекта, който се казва ThinkPad X1 Fold и ще се появи на пазара още тази година, предава Mobile Bulgaria.

Моделът няма много по-различен дизайн от този, който видяхме през май, но се е сдобил и с камера за нуждите на Windows Hello върху рамката около дисплея. Що се отнася до него той е с диагонал 13.3", съотношение 4:3 и резолюция 2048 х 1536 пиксела. Изработен е от LG Display по технологията pOLED и позволява устройството да се ползва по различни начини.

Вижте как изглежда лаптопът >> >> >>

Лаптопът е разработен с Intel и предлага корпус от олекотени сплави и въглеродни влакна, а за работата му се грижи процесор Intel Core. Когато ThinkPad X1 Fold се появи на пазара в средата на годината ще ползва Windows 10, но на по-късен етап компанията ще го предложи с Windows 10X, която е оптимизирана за работа с два дисплея. Ще бъде наличен и вариант с 5G възможности.

Сред другите характеристики влизат 8GB RAM, до 1TB SSD и батерия за до 11 часа автономна работа. Според Lenovo иновативното устройство тежи под 1 кг, което включва и кожения калъф с вградена подпора. Компанията ще предложи допълнително Bluetooth клавиатура и ThinkPad X1 Fold Stand за бързо позициониране в хоризонтална или вертикална ориентация.

Що се отнася до здравината, Lenovo посочва, че разработката е отнела повече от 4 години, а инженерите й са тествали 6 дизайна на пантите с над 20 варианта за получаване на механизъм, който се справя добре с напрежението при сгъване. Той ползва леки сплави с подсилена с въглеродни влакна вложка за постигане на оптимален зрителен резултат при разгъване.

Продажбите на Lenovo ThinkPad X1 Fold започват в средата на годината на цени от 2499 долара.