Въпреки че лаптопите Microsoft Surface се продават официално на ограничен брой пазари по света, те си спечелиха известна популярност. Проблемът при тях обаче е не само ограничената наличност, но и високите цени на повечето модели. Това може скоро да се промени, предава technews.bg.

Успехът на по-евтиния модел Surface Go е подтикнал Microsoft да създаде още по-достъпен мобилен компютър от премиум клас. Търговското му наименование все още е неизвестно, но според публикация на Windows Central, лаптопът носи кодовото име Sparti.

Според неофициалните информации, моделът има 12,5-инчов дисплей, десето поколение процесор Intel Core i5, 4GB RAM и 64GB сторидж устройство. Предполагаемата цена на Sparti e 500-600 долара.

Единственият недостатък на подобно мъничко устройство е малкият обем на вградената памет, която освен това няма да бъде SSD, а по-бавната флаш памет eMMC.

От друга страна, Microsoft няма да прави компромис по отношение на материалите за корпуса и качеството на изработката. Ако компанията наистина пусне такъв модел на пазара, той може да стане доста популярен. Конкурентът Apple не предлага компютри в тази ценова категория.