Едно от най-вълнуващите събития за почитателите на компютърните игри безспорно е появата на нова платформа за електронни забавления. Гейминг конзолите се развиват с впечатляваща скорост на технологичния пазар и все пак, когато настъпи времето на новото поколение устройства, това събира погледите и очакванията на всички - геймъри, компютърни експерти, маркетинг специалисти и т.н. А 2020-а е година, предназначена именно за такава значима премиера на следващото хай-тек стъпало, до което достига индустрията на електронните игри.

В близките месеци се очаква официалното представяне и излизането на пазара на двете най-значими игрови конзоли - PlayStation и Xbox. Или по-точно - Sony PlayStation 5 и Xbox Series X. Потребителите се вълнуват какви ли ще бъдат визията и усещанията при гейминг с новото поколение, но същевременно се питат - а дали старите заглавия ще могат да функционират и да се изживяват от публиката и посредством най-актуалната платформа? За радост на запалените геймъри, налице са всички гаранции, че игри, създадени за предишни генерации на конзолите, ще могат да бъдат безпроблемно използвани и с най-пресните технологични постижения на Sony и Microsoft в този сектор.

Новите конзоли PlayStation 5 и Xbox Series X ще бъдат съвместими с по-старите игри. Това беше загатнато и от производителите, и от лидери в световната гейминг индустрия като Ubisoft. Подробностите ще станат ясни тепърва, но засега се очаква тази съвместимост да покрива основно предходните версии на игровите платформи. Около заглавията, създадени за PS3 например, витае неяснота дали ще се заредят и функционират с конзолата на Sony, която излиза в края на годината. Но за игрите от серията PlayStation 4 производителят вече даде да се разбере, че ще има съвместимост с новата платформа. И естествено, това е добра новина за геймърите, най-малкото защото на пазара в момента могат да се открият десетки любими игри на отлични цени. Такива присъстват в пълния си спектър в каталога на Ozone.bg, където могат да се разгледат и поръчат и заглавията, чието представяне пред масовия потребител също предстои през есента. Валидни са Pre-Order заявки за хитови гейминг заглавия като FIFA21, Ghost of Tsushima, Mafia или Iron Man, като те са създадени за PS4, но със сигурност ще бъдат съвместими и с 5-а серия на Sony конзолата. А всеки, който наскоро си е поръчал хитово заглавие като The Last of Us (Part II), може да е спокоен, че ще върви и с новата платформа, и с нейния предшественик.

Същото, до голяма степен, се отнася и за игрите, разработени за Xbox One. Новата конзола на Microsoft също ще предлага съвместимост с продуктите, които са били създадени за предишното поколение. И тук се очакват все още пълните детайли.

Коя от новите конзоли ще бъде по-добра?

Този въпрос е по-сложен и вероятно няма да получи еднозначен отговор. При PlayStation 5 и Xbox Series X се забелязват доста сходства в хардуера - и двете платформи използват процесор на AMD с архитектура Zen 2 от гамата Ryzen. Изчислителната мощ на конзолата на Microsoft (3,8GHz) е малко по-голяма от тази на Sony (3,5GHz). Видеопроцесорите също са еднакви - AMD Radeon Navi, като Xbox Series X предлага по-висока производителност за единица време (около 12 терафлопа). PS5 печели сравнението при графичните процесори (2.23GHz срещу 1.825GHz за Xbox Series X).

Новите конзоли ще пристигнат с възможността да се използват при 8K резолюция, като това е гарантирано за филмите, а все още се очаква да стане ясно дали важи и за игрите. Но почитателите на гейминга могат да бъдат сигурни, че получават Ultra HD качество, защото платформите на PS5 и Xbox Series X без проблеми ще поддържат игри с 4К резолюция до 120 кадъра в секунда.

Като всяко ново поколение в електронните игри, и това от 2020 г. идва с обещанието за още по-голяма доза реализъм по отношение на светлината, цветовете и атмосферата. Така например при PlayStation 5 ще бъде налице възможността за включване на Tempest 3D AudioTech за по-реалистичен и обгръщащ звук в игрите. Безжичните контролери несъмнено са по-удобни за потребителите, те ги получават с новите конзоли, при които има повече удобство и ергономичност.

По всичко изглежда, че чакането си заслужава. Премиерите на PlayStation 5 и Xbox Series X бяха отложени спрямо първоначалните планове заради световната пандемия, но скоро ще бъдат на пазара за радост на запалените геймъри. И те ще могат да се радват както на новите хитове, така и на любимите си заглавия от предишното поколение.