Едноплатковите компютри Raspberry Pi се радват на изключително голям интерес по целия свят. Тези достъпни системи, използвани за най-различни приложения, се появиха на пазара през 2012 година, но продажбите изглежда надминават очакванията на техните създатели.

Основателят на компанията Ебен Ъптън обяви в Twitter, че на 12 декември е продаден 30-милионния Raspberry Pi. Това достижение вече е в историята, тъй като в последните дни са продадени още много едноплатови компютри от този тип, предава technews.bg.

Микрокомпютрите Raspberry Pi се предлагат в различни варианти, но всички те се явяват най-евтината платформа за създателите на устройства и системи, която може да работи с пълноценна операционна система.

Въпреки изключително компактните си размери, такива системи предлагат множество възможности за свързване на външни устройства, включително монитори, клавиатури, мишки и много други.

Последната версия Raspberry Pi 4 включва такива компоненти, че може да се използва като пълноценен настолен компютър. Срещу $35 ще получите конфигурация с 1GB RAM, а за $55 - цели 4GB.

Процесорът е 64-битов с четири ядра ARM Cortex-A72 на тактова честота 1,5-GHz. Налични са гигабитов мрежов интерфейс, безжични модули 802.11ac WiFi и Bluetooth 5.0, поддръжка на два монитори и много други възможности.

Основната цел, преследвана от разработчиците на Raspberry Pi, е да създадат платформа за обучение в образователните институции, както и достъпен компютър за развиващите се страни. Но в крайна сметка устройството се оказа много популярно сред огромен брой инженери и ентусиасти, които се занимават с домашна автоматизация и роботика.