Новините на Samsung от изложението CES потвърдиха, че компанията е подготвила QLED телевизор без никакви странични рамки около панела. Устройството на име Q950 ще се предлага само с 8К резолюция, което подсказва, че цената му ще е висока. Моделът е с дебелина едва 15 мм, но отличителната му черта е съотношението екран-корпус от почти 99%, което според компанията е най-високото на пазара. Samsung посочва, че при гледане от разстояние 3 метра рамката с дебелина 2.3 мм изчезва напълно и се създава още по-въздействащо потребителско преживяване, предава Mobile Bulgaria.

Телевизорът работи с платформата Tizen и включва специален режим за ъпскелинг, който разчита нов процесор Quantum и на ИИ, за да конвертира изображенията с по-ниска резолюция до 8К, защото на пазара няма много такова съдържание. Моделът разбира се поддържа нативно 8K съдържание, а потребителите ще могат да гледат видео с AV1 кодек. Компанията работи с YouTube и други партньори за осигуряване на достъп до такова съдържание.

ИИ се ползва и за контрол на яркостта на отделните части на изображението, за да е ясно и контрастно дори и при силна околна светлина. Компанията обещава и подобрения при плавността на съдържанието от стрийминг източници чрез технологията AI ScaleNet, която компресира сигнала при излизане от източника и след това го възстановява в телевизора. За тази добавка е нужна поддръжка от отсрещната страна и засега тя е налична само в Amazon Prime Video.

ИИ помага и за подобрено озвучаване чрез технологията Object Tracking Sound+, която напасва движението на екрана със звука за получаване на 5.1 обкръжаващо преживяване. Моделът може дори да промени силата на звука на диалозите ако има шумни околни шумове - например от блендер или прахосмукачка. И накрая говорителите на устройството могат да станат допълнителни аудио канали при връзка с новите саундбар системи на компанията като например Q800.

Телевизорът поддържа Bixby, Amazon Alexa и Google Assistant, идва с оптимизирана за голям екран версия на Samsung Health с достъп до съдържание от различни партньори, осигурява възможност за гледане на съдържание от повече източници чрез разделяне на екрана (налични са 14 различни шаблона, предлага лесен начин за прехвърляне на картина от телефона само чрез докосване на телевизора и включва функцията Digital Butler за контрол на повече устройства у дома чрез инфрачервена технология.