Поредният много интересен проект е на път да се превърне в реалност, след като кампанията му в Kickstarter завърши с успех. Това вече е сигурно, тъй като са събрани близо половин милион долара, при търсени само 50 000. Става въпрос за шахматна дъска, чиито фигури се движат сами срещу играещия.

Проектът, който носи името Square Neo е дело на компанията InfiVention. По много приятен начин той пренася онлайн шаха в 3D пространството до компютъра ви, където на традиционната карирана дъска любители могат да се изправят пред шахматисти от цял свят, но запазвайки не малко от чара на една истинска шахматна партия.

В дъската има няколко предвидени режима на игра. Можете да я ползвате както за шах партия с жив човек до вас, така и за да тренирате срещу изкуствен интелект, да играете в мрежа със свои приятели или пък с напълно случайни противници на база на вашето ниво.

Дъската може да възпроизвежда партиите на известни гросмайстори или да симулира тяхната игра. А след всяка игра фигурите сами застават по местата си, без да е необходимо вие да ги местите. Интересна е комбинацията от това фигурите да бъдат местени, както от ръка, така и автоматично, което се извършва с помощта на добре настроени магнити.

Дъската се захранва от литиево-йонна батерия с капацитет от 2200 мАч, който според създателите ѝ е достатъчен за 50 игри. На пазара дъската ще се появи през 2020 година, а цената ще варира между 119 и 149 долара .