Учени от Mount Sinai са открили, че Apple Watch може да засича леки промени в пулса на потребителите, които подсказват за наличието на инфекция от новия коронавирус. Това става до седмица преди появата на първите симптоми, предава Mobile Bulgaria.

Проучването е под името Warrior Watch, а в него са участвали 297 медицински работници между 29 април и 29 септември. Всички те са носили Apple Watch e със специално разработени приложения, които измерват показателя променливост на сърдечната честота (HRV).

Часовникът отчита значителни промени в HRV показателя до седем дни преди потвърждаване на инфекцията чрез тест. Подобно проучване на Университета Станфорд също показва интересни данни. При използване на разнообразни модели на Garmin, Fitbit, Apple е засечено, че 81% от пациентите, които са инфектирани имат промени в сърдечния ритъм. Това е отчетено до девет дни и половина преди проявата на симптоми.

Едно от предизвикателствата с новия коронавирус е, че много хора не проявяват симптоми, но въпреки това са заразни. Новите проучвания могат да дадат ефективен метод за ранна диагностика на хората. Така те ще могат да получат навременно лечение.

Междувременно компанията NeuTigers има продукт с технология за изкуствен интелект наречен CovidDeep. Той може да открива заразени хора в клинични ситуации. За целта се използва носимото устройство Empatica E4, което отчита редица здравни показатели.

С подадените към CovidDeep данни може да бъде открито наличието на зараза с точност до 90%. Компанията планира да създаде приложение, което да е съвместимо с носими устройства от Fitbit, Withings, Apple, Samsung и т.н.