Американски тийнейджър спечели рекордните $3 млн., след като стана световен шампион на компютърната игра "Фортнайт" (Fortnite).  Наградният фонд от 30 милиона долара, разпределен между победителите, е най-големият досега в е-спорта, предаде Би Би Си (BBC).

16-годишният Кайл Гиерсдорф спечели индивидуалното състезание на стадиона "Артър Аш" в Ню Йорк, където се провеждат турнири по тенис от отвореното първенство на САЩ по тенис US Open.

Британският тийнейджър Джейдън Ашман спечели почти 1.2 млн. долара и второто място в турнира.

Кайл, известен онлайн като Буга (Bugha), стоеше усмихнат и клатеше глава, когато обявиха името му на победител, а тълпата избухна в овации.

За Би Би Си той каза, че иска да спести по-голямата част от наградата. Всичко, което искам, е ново бюро и може би бюро за трофея, каза Кайл.

Последната игра бе описана от коментаторите като "смешен етап за победа", тъй като победителят играеше с усмивка на лицето, докато побеждаваше съперниците си.

Състезанието се разглежда като важен момент в електронните спортове, индустрия, която за 2019 г. се оценява на милиарди долари.

Рекордът за най-голям награден фонд обаче ще бъде разбит от друго събитие, наречено "Интернешънъл" (The International), което ще се проведе през август.

Във финалите на Fortnite участваха 100 играчи, които стояха пред гигантски компютърни екрани. Четиридесет милиона играчи се опитаха да достигната финалната фаза в онлайн конкуренция, продължила повече от 10 седмици.

Кайл Гиерсдорф ще спести паричната награда, ще си купи обаче ново бюро

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

До финалите стигнаха 70 играчи от САЩ, 14 от Франция, 11 от Великобритания - играчи от 30 националности. Учстниците могат да играят самостоятелно, като част от екип от четирима души или екип от 20 души, или с приятели или хора, които не познават.

Миналия месец създателите на играта бяха разпитани от депутатите от британския парламент за това дали разработчиците на игри "Епик Геймс" (Epic Games) са направили достатъчно, за да проверят възрастта на играчите или за насърчаване на потребителите да правят почивки след дълги периоди на игра.

През април херцогът на Съсекс принц Хари призова за забрана на Fortnite, заявявайки, че играта е "създадена за пристрастяване".

Правният съветник на компанията - "Кенън Пенс" (Canon Pence) заяви пред депутатите, че персоналът на "Епик Геймс" е бил "доста изненадан" от коментара на принц Хари.