Европа и САЩ трябва да намерят общ глас и подход по отношение на 5G технологиите, подчерта генерал Джеймс Джоунс, бивш върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО и съветник по национална сигурност на САЩ, в рамките на онлайн събитие за бъдещето на 5G технологиите, в което участва председателят на ЕАЦС Цветан Цветанов.

Събитието бе модерирано от Фатмир Медиу, председател на Центъра за сигурност в югоизточна Европа и бивш министър на отбраната на Албания в партньорство с Лучио Миранда, председател на ExportUSA New York Corp.

Генерал Джоунс изрази и надежда, че технологията, която САЩ развиват, ще може да бъде изнесена към партньорите от Европа, защото НАТО има нужда от сигурна 5G инфраструктура.

Медуи на свой ред подчерта, че съюзниците се нуждаят не просто от 5G, а от сигурен 5G.

Австрийският евродепутат Лукас Мандл, зам.-председател на Подкомисията по сигурност и отбрана, призова за установяването на ясни и прозрачни правила за сдобиване с 5G технологии от всички партньори в евроатлантическото пространство, за да запазим ценностите на политическия Запад.

Конгресмен Робърт Адерхолт подчерта критичната важност на 5G технологиите, които ще променят заобикалящата ни среда.

Ричард Милсън, изпълнителен директор на Европейските консерватори и реформисти заяви, че Европа няма общ телекомуникационен пазар, което усложнява ситуацията с въвеждането на 5G, защото на територията на съюза функционират над 190 оператора, който следват различни режими за сертификация.

Тим Браукмюлер, управляващ партньор в KOM GmbH, Германия, даде примери от немския опит и поясни, че до 2024 Германия планира да е въвела 5G на всички федерални магистрали, пристанища и железопътни линии с повече от 2000 преминаващи пътници на ден.