В днешно време е все по-трудно истината да бъде отсявана от лъжата. В интернет е пълно с фалшиви новини и подвеждащи материали, а социалните мрежи служат за мегафон на много неверни твърдения. В цялото море от информация става трудно, човек да се ориентира и разбере сам кое е истина и, кое не.

Добър пример за бумът на фалшиви новини е параноята около 5G. В интернет е пълно с множество теории относно новата технология, а страхът от нея е обхванал буквално хиляди. Но дали можем да се доверим на всичко, което откриваме във Facebook?

Свързахме се с Петър Георгиев, който е журналист на свободна практика. Той отразява събития от света на спорта и технологиите. Завършва магистърска степен в сферата на журналистиката на данните в Съединените щати, където работи за разследващия екип на NBC News. Преди това е част от екипа на "По света и у нас" на БНТ. По време на българското европредседателство година води предаването "#Европа" на обществената телевизия. Автор е на документалния подкаст "Виктория". Един от последните му проекти изследва новините около 5G.

Петър Георгиев е независим журналист, изследващ света на новите технологии

Снимка: Victoria Podcast

- На какво се дължи бумът от фалшиви новини за 5G през последните месеци?

- Спекулациите относно вредните последици от 5G продължават вече няколко години. Те не са ново явление. От друга страна, колкото повече се доближаваме до въвеждането на тази технология в повече държави, толкова по-сериозна ще става и вълната от дезинформация. Най-често срещаните слухове са, че 5G може да причини редица тежки заболявания, включително рак, аутизъм, алцхаймер и стерилност. Но същата теория циркулираше в интернет при въвеждането на предишните поколения - 3G и 4G, така че тази тенденция не е особено изненадваща. Обществото има навика да реагира по такъв начин, когато чуе за някакво ново изобретение или друга иновация. В случая развитието на 5G съвпадна с пандемията от коронавирус и това даде още по-голям тласък на конспирацията, че безжичните технологии са вредни за нас и околната среда. Според мен тук идва ролята на здравните експерти, медиите и други авторитетни организации да обяснят какво точно представлява 5G, за да потушат напрежението.

- Според Вас, кой стои зад злонамерената дезинформация и разпространяваните в социалните мрежи неверни факти, довели до атаки срещу телекомуникационни съоръжения и палежи на антени на мобилни оператори в някои страни?

- Не мисля, че съществува един конкретен човек или организация, която да е измислила тази конспирация. Да, вярно е, че можем да посочим медийни изяви и журналистически материали, спомогнали за разпространяването на дезинформация, но това не е някаква синхронизирана акция срещу 5G. Също така не вярвам, че хората съзнателно споделят слухове в социалните мрежи с цел да сеят паника или да насърчават вандалски прояви. Най-вероятно го правят с добри намерения, защото искат да предпазят себе си и близките си. Страхът на повечето потребители се дължи на това, че те не разбират как точно работи 5G или нямат доверие на институциите, отговорни за въвеждането на подобни технологии. Това ги прави по-уязвими на манипулация. Разбира се, има хора и компании, които се възползват от тези страхове за лични цели - например да продават "лекарства" срещу 5G облъчване и други съмнителни продукти. Но те не са първоизточници на конспирацията.

- Как ще коментирате твърденията, разпространяване в социалните медии, че поетапното изграждане на 5G мрежи в Европа, Азия, Австралия и Съединените щати допринася за разпространението на COVID-19?

- Това със сигурност е една от най-налудничавите теории, които може да откриете в интернет. Според нея коронавирусът се свързва с 5G сигнала и го използва като средство, чрез което да се разпространява по света. В това схващане няма абсолютно никаква логика, при положение че подобно взаимодействие между биологично явление и радиовълни е на практика невъзможно. Притеснително е колко много хора вярват в подобни твърдения. И в този случай логиката отстъпва пред страха.

- Застрашава ли 5G здравето на хората и природата?

- Според Световната здравна организация множество изследвания не са открили негативен ефект от безжичните технологии върху човешкото здраве и околната среда.

- В България групата Stop5G Bulgaria организира подписка срещу мрежите ново поколение и дори се обявиха за мораториум върху тях. Как ще коментирате тази групи и техните искания?

- Действията на Stop5G Bulgaria са в синхрон с тези на други подобни "Фейсбук" групи по целия свят. Интернет дава възможност за създаването на затворени общества, където потребителите се обединяват около една идея и силно вярват в нея. Понякога това носи неприятни последици. Именно такива групи са най-силният двигател на различни конспиративни теории и паниката около 5G е отличен пример. Тази група вече има над 78,000 потребители, които споделят десетки публикации всеки ден. Хора, които не са против въвеждането на безжичните технологии, дори не са допускани в нея. Така че е на практика невъзможно да промениш позицията на групата дори с помощта на достоверна информация. Stop5G Bulgaria ще продължи инициативата си и вероятно все по-често ще чуваме за нея. Особено когато и България се доближи до въвеждането на 5G след няколко години.

- Може ли да цитирате обективни проучвания по темата, които да информират обективно всички, които се интересуват от въвеждането на 5G?

- Все още няма голям набор от научни трудове, засягащи конкретно 5G. На читателите обаче бих препоръчал няколко задълбочени репортажа на водещи медии като "Гардиън", "Би Би Си" и "Върдж".