Хакерската атака срещу сайта на управата на италианската област Лацио, в която се намира столицата Рим, продължава и днес, след като започна в нощта срещу неделя, предаде Франс прес, като цитира изявление на регионалния губернатор Никола Дзингарети.

"Нападението продължава, ситуацията е много, много сериозна", заяви Дзингарети на пресконференция. Той подчерта, че "Лацио е жертва на престъпна офанзива, вероятно най-сериозната, извършвана някога на територията на страната", като мотивите може да са или престъпни, или терористични.

Кибератаката се води от чужбина, потвърди Дзингарети, без да уточни от кои страни. Според него не е получавано искане за откуп, за да се деблокира регионалната информационна система.

Губернаторът на област Лацио отказа да съобщи подробности за нападението, като подчерта, че сега с това се занимават компетентните национални органи.

Основното последствие от това нападение е спирането на резервациите за часове за поставяне на ваксини срещу КОВИД-19. Други услуги в региона работят малко по-бавно.

За да се намали рискът от разпространение на вируса, използван при нападението, всички информационни сървъри на Лацио са спрени, подчерта Дзингарети.

Представител на региона потвърди, че при нападението е използван вирус, който криптира данните на потребителите. Обикновено след това хакерите искат откуп, за да предоставят ключа за декриптиране.