Министерството на електронното управление вече обмисля препоръки за използване на руския антивирусен софтуер "Касперски" (Kaspersky Anti-Virus).

Германската агенция за ИТ сигурност препоръча наскоро софтуерът да не се използва, като предупреди за възможни уязвимости на руския софтуер.

На този етап се правят само анализи дали притесненията в тази посока са легитимни, както и че произходът на дадена програма не означава непременно риск, обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов пред журналисти

"Тук е важно да уточним, че по-добре "Касперски", отколкото никаква. И докато администрациите стигнат през процеса да си обновят антивирусната, трябва да останат поне с някаква, така че не сме им казвали "спирайте". Ние мислим, дали да препоръчаме смяната му, но не мислим да наредим, с какво да бъде сменен", посочи Божанов.

Министърът обясни, че няма точни данни каква част от публичната администрация ползва антивирусния софтуер на руската компания.

"Трябва да имаме информация в регистъра на информационните ресурси, но за съжаление той не е бил поддържан в достатъчно актуално състояние", каза още Божидар Божанов.