Руската компания Kaspersky Lab се притеснява, че може да загуби важни обществени поръчки от американското правителство заради опасения, че е проводник на тайни интереси на Москва.

Затова нейният основател Евгений Касперски е готов на крайни мерки, за да запази изгодните договори – той ще разкрие кода на ключови продукти на компанията си, за да покаже, че тя не е дигитален троянски кон за руските шпиони, предава Kaldata.

Касперски е готов да свидетелства дори пред американския Конгрес, за да покаже, че като частна компания, Kaspersky Lab се ръководи само от бизнес интересите си.

Той признава, че някои правителства са се опитали да окажат натиск, за да ползват услугите на Kaspersky Lab за кибератаки, но не разкрива кои точно са те. Касперски обаче е категоричен, че компанията никога не се е поддавала, а структурата ѝ е прекалено комплексна, за да може някой да я експлоатира.

Засега действително не е имало доказателства, че Kaspersky Lab е замесена в незаконна кибердейност.

Въпреки това, неотдавна Конгресът промени закон за обществени поръчки за нуждите на Пентагона именно с цел руската компания да не може да се бори за договори там.