Причината - администрацията на президента се опасява, че тази фирма със седалище в Москва може да е подвластна на влиянието на Кремъл, предадоха Ройтерс и БТА.

Министерството на вътрешната сигурност издаде директива към другите ведомства да направят отчет на всички продукти на "Касперски" в компютърните си системи в срок до 30 дни, да изготвят планове да махането им до 60 дни и да пристъпят към прекратяване на ползването им до 90 дни.

"Министерството се безпокои от връзките между някои служители на "Касперски" и руското разузнаване и други правителствени агенции, както и от даденото от руския закон разрешение на руски разузнавателни агенции да помолят или да изискат съдействие от "Касперски" и да прехващат комуникации, които преминават транзитно през руски мрежи". Това се казва в изявление на министерството на вътрешната сигурност.

Фирмата "Лаборатория Касперски" многократно е отричала да е свързана с което и да е правителство и е заявявала, че няма да помогне на никое правителство да извършва кибершпионаж. Тя е посочвала, че няма доказателства за обвиненията на американски официални лица, че антивирусният й софтуер може да се използва за шпионски услуги за Кремъл, отбелязва Ройтерс.