Китайското видеоприложение ТикТок съобщи, че спира живите предавания и качването на видеа на платформата си в Русия, докато проучва последиците от нов медиен закон, който беше подписан в петък от президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Нямаме друг избор освен да спрем живите предавания и качването на ново съдържание в нашата видеоуслуга, докато преглеждаме последиците за безопасността от този закон", написаха от ТикТок в Туитър. Компанията уточни, че функцията за размяна на съобщения в приложението няма да бъде засегната от решението.

Правителството на САЩ осъди в събота новия руски закон, който предвижда присъди до 15 години затвор за разпространяване на новини, които Кремъл смята за фалшиви, отбелязва Ройтерс.

Едновременно с това стана известно, че и Netflix преустановява работа на територията на Русия заради събитията около Украйна, предаде ТАСС, позовавайки се на служител на американската компания за стрийминг услуги.

"Предвид обстоятелствата взехме решение да спрем нашата дейност в Русия", каза той пред списание "Върайъти".

Служителят на Netflix поясни, че решението е било взето на фона на обострянето на ситуацията в Украйна, предаде БТА.

Преди това пък Роскомнадзор спря достъпа до Facebook и Twitter с аргумента, че се разпространяват фейкове и западна пропаганда.