Американският софтуерен гигант "Майкрософт" (Microsoft) обяви, че спира новите продажби на свои продукти и услугите си в Русия след ескалацията на конфликта между Москва и Киев. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на компанията.

В допълнение към спирането на новите продажби, "Майкрософт" прекратява много аспекти на бизнеса си в Русия в съответствие с правителствените санкции, каза президентът на компанията Брад Смит.

Технологичните компании през последните дни също се включиха в ограничаването на руските държавни медии, включително "Ар Ти" и "Спутник", в отговор на исканията на правителствата и призивите за предотвратяване на разпространението на руска пропаганда.

По-рано тази седмица "Майкрософт" заяви, че е премахнала мобилните приложения на "Ар Ти" от виртуалният си магазин "Уиндоус ап стор" (Windows App Store) и е забранила рекламите в медии, спонсорирани от руското правителство.

"Майкрософт офис" (Microsoft Office) деактивира поддръжката на руския език в мобилното си приложение за смартфони с "Андроид" (Android), съобщава ТАСС.

Когато се опитате да отворите файл в приложението, се появява предупреждението: "Необходимият език не е наличен. Езиковите файлове не могат да се изтеглят. Моля, опитайте отново. Можете да продължите да използвате приложението на английски език".

По-рано един от най-големите разработчици на софтуер - американската компания "Оракъл" (Oracle) обяви спиране на работата в Русия.

Някои големи компании, включително "Епъл" (Apple), "Найк" (Nike) и "Дел текнолъджис" (Dell Technologies), прекъснаха връзките си със страната, след като западните държави наложиха санкции срещу Москва след инвазията, припомня Ройтерс.

"Епъл" заяви във вторник, 1 март, че спира всички продажби на продукти в Русия. "Дел текнолъджис" обяви подобен ход миналата седмица.