Видеопорталът You Tube блокира телевизия "Скай нюз Австралия" за седмица заради начина й на отразяване на темата за коронавируса, предаде ДПА.

Говорителка на You Tube потвърди, че телевизията е разпространила невярна информация за пандемията.

You Tube има ясна и сигурна политика за недопускане на дезинформация за КОВИД-19, заяви видеопорталът. Едноседмичното блокиране действа от четвъртък.

You Tube не предостави по-подробна информация за съдържанието, представляващо нарушение.

Според материал на британския вестник "Гардиън" "Скай нюз Австралия" е публикувала редица видеа, в които се отрича съществуването на КОВИД-19 или хората се насърчават да приемат срещу КОВИД-19 лекарството срещу малария хидроксихлорохин или противопаразитното лекарствено средство ивермектин.

"Скай нюз Австралия" определи блокирането като "смущаваща атака срещу възможността да се мисли свободно".

"Скай нюз Австралия" е с временно преустановено право да публикува в притежаваната от Гугъл платформа Ютюб заради публикуване на мнения, с които технологичният гигант не е съгласен", се казва на сайта на телевизията.

Сред преценените като неуместни видеоклипове са дебати дали маските са полезни и дали пълните затваряния са оправдани, изтъква "Скай нюз Австралия".

"Подходът на You Tube за контролиране на дебатите около КОВИД-19 изглежда своеволен и насочен срещу консервативните гласове", заяви телевизията.