Това съобщи ръководителят на програмата за околоземни обекти на НАСА Линдли Джонсън, цитиран от РИА "Новости" и БТА.

На международна конференция за защита на Земята от астероидно-кометна опасност, състояла се в щата Аризона, Джонсън напомни, че през последните години специалистите на НАСА са успели да "пенсионират" два астероида, които, както се смяташе, биха могли да застрашават нашата планета. Това са 2011 AG5 и 2004 MN4, по-известен като Апофис.

"Към този момент най-голямата вероятност от потенциална заплаха е свързана с астероида 1999 RQ36 и с 2182 година (когато той ще се доближи до Земята)" - заяви Джонсън. Ученият отбеляза, че НАСА планира през 2018 година да изпрати до астероида 1999 RQ36 сондата OSIRIS-REx, която ще измери силата на т.нар. ефект на Ярковски - промяна в орбитата на астероида в резултат на нагряването на една от неговите страни от Слънцето. Това ще позволи на учените точно да преценят опасността от това и от други небесни тела за Земята.

Джонсън обясни, че в списъка на потенциално опасните обекти този астероид в най-голяма степен застрашава със сблъсък Земята. По думите му все пак вероятността от подобен удар е много малка.

Астероидът Апофис премина на 14,46 млн. км. от планетата ни на 9 януари тази година. След обработка на данните, получени при преминаването на космическото тяло, специалисти от лабораторията по реактивно движение на НАСА сведоха до минимум възможността през 2036 г. то да се сблъска със Земята. Те изчислиха, че шансът това да се случи е 1 към един милион.
През 2068 г. Апофис отново ще премине край Земята, а възможността да удари планетата се оценява 2,3 на милион.