Подобни уреди биха могли да помогнат на болни от епилепсия, както и на тези които имат проблеми с гръбначния стълб, даже биха могли да регулират и движенията на изкуствените крайници - ръце, крака.

Джон Роджърс от Университета в Илинойс, както и неговите колеги от Университетите в Пенсилвания и Бостън разработили система от тънки метални електроди обвити с био подходяща и разтворима във вода коприна, така че да се разтапя на мозъчната кора, оставяйки след себе металните електроди в отпечатъците на своите контури. Подобни импланти имат потенциал да максимилизират контакта между електродите и мозъчната тъкан, като едновременно с това възможно най-малко увредят мозъка. Имплантите били изпробвани върху котки, които били под анестезия, но очите им функционирали нормално.

Електродите регистрирали сигналите изпратени от котешките очи, които показали някаква картина. Коприната се представила като истинска материя, защото е прозрачна, силна, флексибилна и може да контролира динамиката на нейното разтваряне.

Подобни електроди може да бъдат основа в уреди предназначени за неврологията. Със своята чувствителност биха могли например да открият началото на епилептичните припадъци и да излъчват импулси, с които да ги неутрализират. Мозъчните сигнали с помощта на тези импланти биха могли, също така да задвижват и протези на крайници.