Американците не смятат за първостепенна задача изпращането на астронавти на Луната и Марс.

Анкета на изследователския център "Пю" разкрива как всъщност виждат ролята на НАСА жителите на САЩ.

Запитани за значението на лидерската роля в космическите изследвания на своята страна, 72% от интервюираните заявяват, че САЩ трябва да съхранят водещата си позиция в космическите изследвания, докато 27 на сто смятат, че тази задача не е от първостепенно значение.

Но как си представят лидерството американците?

На въпроса "Кои задачи трябва да са приоритетни за НАСА?", 63 на сто са отговорили спътниковите наблюдения на климата, а 62 на сто - следенето на астероиди, които могат да застрашат Земята.

Едва 31% смятат за първостепенна задача търсенето на живот и подходящи за обитаване планети във Вселената, 18% - изпращането на астронавти на Марс, а 13% - изпращането на астронавти на Луната.

Около 40 на сто смятат тези три задачи за важни, но не първостепенни, а между 27 и 44 сто - за не много важни.

Космическите ентусиасти останаха разочаровани от тези резултати и иронично подметнаха, че за хора смятащи Земята за плоска, очевидно изследването на космоса, търсенето на друг живот и превръщането на човечеството в междупланетен вид не са приоритет.

Скорошно изследване разкри, че 15% от американците са скептични към идеята, че Земята е със сферична форма, а 2% са напълно убедени, че тя е плоска като палачинка. Тази анкета е била проведена сред 8000 американци, като от групата на възраст между 18 и 24 години 44% не са били сигурни във формата на нашата планета. Въпреки това, въпросното изследване не трябва да се приема напълно с доверие, защото в САЩ живеят над 300 милиона души, а 8000 хиляди от тях може би не са представителна извадка, пишат от Science Alert.