Ракета "Ариана 5" изведе в орбита първия телекомуникационен спътник, който може да се препрограмира в орбита, от космодрума Куру във Френска Гвиана, съобщи европейската космическа компания "Арианеспас", съобщиха АФП, ДПА и ТАСС.

От Европейската космическа агенция уточниха, че спътникът "Ютелсат куантъм" може да бъде препрограмиран в космоса и сигналите му да се насочват в реално време. Той би могъл да се използва, за да осигурява информация на пътниците в самолети и кораби например.

Спътникът е разработен от Европейската космическа агенция, оператора "Ютелсат" и европейската авиокосмическа компания "Еърбъс дифенс енд спейс". "Ютелсат куантъм" ще е първият в света универсален спътник, който постоянно ще се адаптира към новите нужди", увериха от компанията "Ютелсат". Очаква се животът на спътника на е 15 години.

Ракетата изведе и телекомуникационен спътник за бразилската компания "Ембрател", която ще го използва за разширяване на покритието с широколентова интернет връзка в Централна и Южна Америка.

Това бе първи старт на ракета "Ариана 5" за годината.