Британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец спечелиха Нобелова награда за физика за разкриването на най-тъмните тайни на Вселената, съобщиха световните информационни агенции. Андреа Гец е четвъртата жена, печелила Нобел за физика.

Кралската шведска академия присъди половината от наградата на Пенроуз за откритието, че формирането на черна дупка е надеждно предсказание за Общата теория на относителността. Другата половина от наградата си поделят Райнхард Генцел и Андреа Гец за откриването на свръхмасивен компактен обект в центъра на нашата галактика.

Нобеловата награда за физика се присъжда от 1901 г. Тази година паричната равностойност на наградата е 10 милиона крони (1,1 милиона щатски долара).

Британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец спечелиха Нобелова награда за физика

Снимка: БТА/АР

Професор Андреа Гец живее и работи в САЩ и отговори на журналистически въпроси веднага след като генералният секретар на Кралската шведска академия на науките Йоран Хансон обяви лауреатите на Нобеловата награда по физика.

Андреа Гец бе отличена заедно с Райнхард Хенцел за доказателството, че черни дупки съществуват. Те откриват черна дупка в сърцето на Млечния път. Откритието им е плод на наблюдения и изследвания в продължение на няколко години, след като първоначално забелязват, че няколко звезди се движат в орбита около нещо, което не се вижда.

Проф. Гец каза, че напоследък е отдадена основно на обучение на студенти и подчерта, че усилията й са насочени към това младите хора да са свободни да задават въпроси и да мислят.

Тя е четвъртата жена, която е отличена с Нобелова награда по физика и в отговор на въпрос подчерта, че изпитва отговорност и се надява с примера си да вдъхнови други млади жени да се посветят на физиката и науката.

Мария Кюри печели Нобелова награда за физика през 1903 г., Мария Гьоперт Майер - през 1963 г. и Дона Стрикланд - през 2018 г.

"Знанието за черните дупки няма пряко отношение към живота ни сега според нея, но то разширява познанието ни. Тези обекти са ключови градивни блокове на нашия свят", казва проф. Гец.