Двамата астронавти, които са екипажът на "Спейс Екс", се готвят да се завърнат на Земята, като паднат с капсула в океана, съобщи Асошейтед прес. Това ще е първо подобно приземяване от 45 години и астронавтите са се подготвили със специални кесии, които да използват, ако им прилошее.

Частната компания "Спейс Екс" и НАСА планират да върнат астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен от Международната космическа станция на Земята в неделя следобед с капсула "Дракон", която да падне в Мексиканския залив край бреговете на Флорида. Управлението на полетите следи внимателно движението на урагана "Айсая", който се очаква да достигне източните брегове на Флорида. Властите в Маями отправиха предупреждение за евакуация на плажовете.

Хърли сподели, че ако с Бенкен се почувстват зле и им се доповръща, докато се клатушкат в капсулата, очаквайки да бъдат изтеглени от океана, няма да е необичайно. Астронавтите, които са се връщали в началото на 70-те години от първата космическа станция на НАСА "Скайлаб", не са се чувствали много разположени след приводняването, отбеляза Хърли.

Нормално е да ти се повръща, когато се приводняваш, каза той по време на последната си пресконференция от борда на МКС, преди двамата с Бенкен да се отправят в събота към Земята.

Това ще е първо приводняване за "Спейс Екс" с астронавти на борда, то слага край на двумесечния тестов полет, който започна на 30 май. Тогава "Дракон" на "Спейс Екс" се отправи към МКС от космическия Център "Кенеди" на НАСА - първо изстрелване на екипаж от американска земя от десетилетие. Капсулата се скачи с МКС на 31 май и оттогава двамата астронавти са част от екипажа на станцията, като извършиха опити и космически разходки. След като Хърли и Бенкен отпътуват, на борда на МКС остават трима души - един американски астронавт и двама руски космонавти.

Хърли потвърди, че проверката на оборудването е преминала успешно и че не се очакват изненади по време на приводняването.

Предвижда се около час, след като капсулата падне в океана, тя да бъде вдигната с кран на борда на кораб на "Спейс Екс", където люкът й ще бъде отворен и астронавтите ще излязат. Лекари и спасителни екипи с експерти от различни области ще посрещнат астронавтите.

В събота е предвидено "Дракон" да се отдели от МКС, а в неделя - капсулата да падне в океана. "Няма да напуснем МКС, ако не са налице добри възможности за приземяване, благоприятно време", каза Бенкен. "Можем да останем и по-дълго. Има храна, а и космическата програма съдържа повече работа, отколкото можем да свършим". Завръщането на капсулата на Земята ще се извършва основно автоматично, като екипажът и наземния контрол ще се намесят единствено при необходимост.

Бенкен има и лична причина капсулата да се върне на Земята в добра форма. След ремонт идната пролет тя трябва да полети към Космоса с екипаж от четирима души, сред които е съпругата на Бенкен - Меган Макартър. Следващият полет на "Спейс Екс" е планиран за септември.

Бенкен каза, че преди той да полети, със съпругата му имали подозрения, че тя ще бъде включена в екипаж на следващ полет на "Спейс Екс". НАСА обяви, че Макартър ще е част от екипажа миналата седмица. "Разбира се, има доста неща, които да й споделя за полета", каза Бенкен. И колегата му Хърли е женен за астронавтка - Карън Найбърг е пенсиониран астронавт на НАСА.