Новогодишната трапеза на руските космонавти на борда на Международната космическа станция (МКС) ще бъде като всекидневната. Единственото празнично блюдо ще са филийки с масло и хайвер, съобщават ТАСС и БТА.

"Трапезата ще е най-обикновена, но ще успеем да внесем празнична нотка в менюто - ще си намажем филийки с масло и хайвер", казва руският космонавт Сергей Куд-Сверчков във видео, публикувано в Инстаграм.

Той добави, че на МКС традициите са като на Земята - има новогодишна елха, подаръци, празнична трапеза, добро настроение. Куд-Сверчков споделя, че руските космонавти смятат да поканят колегите си астронавти на новогодишната вечеря.

Още в началото на ноември стана ясно, че новогодишната вечеря за руските космонавти на МКС няма да е изобилна, защото полетът до станцията на товарния кораб "Прогрес МС-16" се отлага за следващата година и няма да има възможност за нови доставки на продукти преди празника.

На борда на МКС сега са руските космонавти Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков, американските астронавти Катлин Рубинс, Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и японският астронавт Соити Ногути.

Руските космонавти са приготвили новогодишни подаръци за колегите си, каза още Куд-Сверчков. "Разбира се, че сме подготвили подаръци, които донесохме тук от Земята. Не бива да се посреща нова година без подаръци", каза той.

На борда на МКС ще посрещнат 16 пъти 2021 г., защото толкова пъти станцията ще пресече часови пояс, в който настъпва 1 януари 2021 г.

Първото пресичане на часови пояс с промяна на датата ще настъпи в 15 часа и пет минути българско време на 31 декември. По това време станцията ще се намира над Тихия океан. "Това означава, че на Земята под нас ще настъпва 1 януари, но на борда на МКС все още ще е 31 декември, защото ние живеем по Гринуич", обясни Куд-Сверчков.