Руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, които сега са на Международната космическа станция (МКС), поздравиха жителите на планетата Земя с 63-та годишнина от изстрелването на първия изкуствен спътник, бележещо началото на космическата ера, съобщи ТАСС.

"Уважаеми колеги, приятели и всички жители на планетата Земя! Днес, в деня на 63-ата годишнина от изстрелването на първия спътник на Земята, руските членове на екипажа на 63-ата дългосрочна експедиция ви поздравяват", казва Иванишин, отбелязвайки, че МКС е най-големият изкуствен спътник на Земята.

Космонавтът припомня, че от 4 октомври 1957 г. започва летоброенето на руската и световната космонавтика.

На свой ред Вагнер отбелязва, че от МКС се вижда ясно колко красива и крехка е планетата Земя. "В този важен ден ви призоваваме да изследвате заедно необятността на Вселената в нашите общи интереси. Честита годишнина от началото на космическата ера!" - добавя астронавтът.

Той специално благодари на ветераните от космическата индустрия и пожелава здраве, щастие и успех на хората от космическия сектор.

Изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята е извършено на 4 октомври 1957 г. от космодрума Байконур с помощта на преобразувана междуконтинентална балистична ракета Р-7. Космическият кораб е наречен "Спутник-1". Полетът му продължава 92 дни - до 4 януари 1958 г., когато излиза от орбита и изгаря в плътните слоеве на атмосферата.

От 4 октомври започва и Световната седмица на космоса. Тя се отбелязва се от 2000 г. с резолюция A/RES/54/68 на Общото събрание на ООН от 6 декември 1999 г. в знак на признание към приноса на космическата наука и технология за подобряване условията на живот на Земята.