Учени откриха шест "мъртви" галактики, появили се още по времето на ранната Вселена. Това е станало с помощта на космическия телескоп "Хъбъл" и системата Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA).

Според астрономите, галактиките са се появили около 3 милиарда години след Големия взрив. Те обясняват, че обектите са наричани "мъртви", тъй като нямат запаса от студен водород, необходим за образуването на звезди.

Екипът е открил галактиките благодарение на силните гравитационни лещи, използвайки галактически клъстери за пречупване и увеличаване на светлината. "Хъбъл" е идентифицирал къде са се образували звезди в миналото, докато ALMA е намерила студен прах, който показва къде биха се появили звездите, ако бяха налице необходимите условия.

Смята се, че галактиките са се разширявали, но не чрез създаването на звезди. По-скоро това е ставало чрез поглъщане на други малки галактики и газ.

Констатациите са доказателство за комбинираната мощ на "Хъбъл" и ALMA, отбелязват учените. В същото време те подчертават ограниченията както на технологиите, така и на човешкото разбиране, като повдига редица въпроси за това, което се случва във Вселената.