Индийският луноход завърши разходката си по лунната повърхност по-малко от две седмици след кацането и вече е в "спящ" режим, съобщи АП, позовавайки се на контрола на мисията.

Дневната светлина в тази част на Луната е към края си, се казва в съобщението на Индийската организация за космически изследвания.

Събраните от лунохода данни са подадени към Земята чрез спускаемия модул.

Очакваше се спускаемият модул и луноходът да работят един лунен ден, който се равнява на 14 земни дни.

"Към момента батерията е напълно заредена. Слънчевият панел е насочен към получаване на светлина от следващия изгрев, който се очаква на 22 септември 2023 г. Приемникът е включен и с надежда за успешно събуждане", се казва още в съобщението на Индийската организация за космически изследвания.

Няма информация за резултата от търсенето на замръзнала вода по повърхността на Луната.

Вестник "Индиън експрес" съобщи, че електрониката на лунната мисия не е проектирана да издържи на много ниски температури от порядъка на минус 120 градуса по Целзий, каквито са нощните температури на Луната.

Палава Багла, съавтор на книги за индийските космически мисии, каза, че батерията на лунохода има ограничена мощност. Не е сигурно, че луноходът ще се събуди при изгрев, защото електрониката му "умира" при толкова ниски температури. "Технология по създаване на електронни схеми и компоненти, които да могат да оцелеят при ниските температури на Луната, не съществува в Индия", допълни Багла.