"Разработката на напълно изкуствен интелект може да повлече след себе си края на човешката раса", твърди Хокинг пред Би Би Си в отговор на въпроса за новата система за синтез на речта, която му е била предоставена.

Ученият страда от години от амиотрофичната латерална склероза, известна като болест на Лу Гериг, и може да общува с околния свят само благодарение на компютър. Разработката е на компанията Intel и британската фирма Swiftkey, предаде БТА.

Хокинг е разказал още за заплахата, която носи интернет. Според учения глобалната мрежа се е превърнала в команден център за терористите. Само пред ден Хокинг бе споделил, че мечтае да участва във филмите за агент 007 Джеймс Бонд, като се вижда в ролята на идеалния злодей.

Благодарение на новите технологии на Intel и SwiftKey Хокинг, зависим от компютър, за да говори и пише, сега може да общува с околните много по-бързо.

По думите на астрофизика старата му система му е служила 20 години, но вече с нея му е било трудно да общува ефективно и да прави нещата, които обича.

"С направените подобрения сега съм в състояние да пиша много по-бързо и това означава, че мога да продължа да изнасям лекции, да пиша статии и книги и да общувам по-лесно със семейството и приятелите си", е казал Хокинг, цитиран от Ройтерс.

Ученият е изразил надеждата, тя ще му служи добре следващите 20-ина години.

От Intel обявиха, че са работили върху новата платформа, наречена АСАТ, заедно с Хокинг в продължение на три години. Новата система се контролира от инфрачервен сензор, монтиран на очилата. Благодарение на нея астрофизикът може да намира например компютърен файл 10 пъти по-бързо от преди, да пише по-бързо, тъй като програмата разпознава думата, само след като са въведени 10-15% от нея. А това намалява значително времето и усилията на Хокинг.

Софтуерът, използван сега от Хокинг, ще бъде представен официално в началото на следващата година, за да се използва и от други хора, страдащи от същото заболяване като астрофизика.

Своите опасения за заплахата от изкуствения интелект преди време изрази и милиардерът иноватор Елън Мъск. Според създателя на компаниите SpaceX и Tesla Motors трябва да бъдем много внимателни с изкуствения интелект, защото теоретично подобни системи могат да се окажат опасно „ядрено оръжие”.