Българските астрономи съобщават, че от територията на нашата страна всеки на подходящото място може лесно да види една от най-ярките комети в последните десетилетия. За наблюдението на обекта, наречен C/2020 F3, не се изисква допълнително оборудване, а единствено чист хоризонт в посока северозапад. Учените допълват, че кометата може да се наблюдава малко след залеза - около 22:20 часа. До скоро тя можеше да се види малко преди изгрев, което затрудняваше наблюдението ѝ от мнозинството от съгражданите ни.

Вижте как се вижда кометата C/2020 F3 >> >> >>

"От няколко дни насам имаме удоволствието да наблюдаваме с невъоръжено око на нощното небе кометата C/2020 F3 (NEOWISE). Това е най-ярката комета на небето от началото на този век, видима от северното полукълбо на Земята след впечатляващата комета Хейл-Боп, видима също с невъоръжено око през 1997 г.", споделят от Институт по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория, БАН.

Кометата C/2020 F3 (NEOWISE) е открита на 27 март 2020 г. от космическият астрономически телескоп WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer). С телекопа са открити и множество други преминиващи близо до Земята обекти (NEO) - малки тела от Слъневата система, от където идва и името на кометата NEOWISE.

Снимките са заснети от Националната астрономическа обсерватория Рожен, Витоша и Варна. Използвани са както различни обективи, така и обработка на изображенията, за да се получи по-детайлна визуализация.

Видими са две компоненти от опашката на кометата - йонна и прахова. Синята и по-тънка компонента, която е предимно съставена от йони е в направление на слънчевия вятър, а златистата прахова компонента се раполага по траекторията на движение на кометата.

При всяко приближаване на една комета до Слънцето тя средно губи от 5 до 15 см от своята повърхност. Именно тези изпарения от повърхността на кометите съставят техни опашки и са основен обект на изследване от астрономите.

Кометата NEOWISE се виждаше сутрин преди изгрева на Слънцето на североизток след 03:40 местно време, но от днес (13 юли 2020 г.) тя ще стане видима привечер (след залез) на северозапад.

Кометата сега е с видима звездна величина около 4 като на цялото нощно небе има едва 513 по-ярки от нея звезди. С всеки следващ ден яркостта на кометата ще намалява, но ще остане видима още десетина дни.