На разстояние от "едва" 26 000 светлинни години от нас е разположен Галактическият център на Млечния път. В самия център има плътно струпване с грубо сфероидна форма, състоящо се от стари звезди. Там се намира и супермасивната черна дупка Стрелец А. Макар голяма част от звездите в центъра да са стари, а условията да са екстремни, то именно там е и най-голямата "люпилня" на млади звезди.

Вижте как изглежда центърът на Млечния път >> >> >>

Масата на черна дупка Стрелец А е над 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето, а заради излъчванията ѝ центърът на Млечния път е сравнително неподходящо за живот място, дори и да има планети с течна вода.

Астрономите обаче са затруднени при изучаването на центъра на галактиката ни. Заради големите количества космически прах, обсерваториите не могат да научат почти нищо, изследвайки светлината във видимия и ултравиолетовия спектър. Затова основните проучвания се правят в инфрачервения спектър, както и този на радио вълните и гама лъчите.

Заради своите над 10 милиона звезди, намиращи се близко една до друга, центърът на Млечния път е най-ярката част на галактиката ни. Огромната маса там е и причина това да е центърът, около който се въртят всички останали звездни системи в Млечния път. Това обаче няма вечно да е така, защото след около 4 милиарда години галактиката Андромеда ще се сблъска и слее с Млечния път. Това би могло да доведе до изхвърлянето на черната дупка Стрелец А, сливането ѝ със и супермасивната черна дупка в центъра на Андромеда или до временната поява на два центъра.

До тогава обаче едва ли ще има големи промени в ядрото на галактиката ни. То е видимо за човешкото око, а снимането му с дълга експозиция разкрива много повече детайли - като тъмните молекулярни облаци, скриващи част от светлината на центъра.