Китай успешно изстреля сонда към Луната. Целта на апарата "Чанъе-5" е да донесе скали от нашия естествен спътник.

Тежката ракета-носител "Чанчжън-5" с космическия кораб "Чанъе-5" беше изстреляна от космодрума в китайската провинция Хайнан, който за първи път от 44 години ще направи меко кацане на Луната и ще изпрати проби от събраната лунна почва на Земята.

Новината за извеждане в орбита на апарата бе съобщена 75 минути след успешното изстрелване на ракетата носител.

Снимка: AP/БТА

За последен път опит да се вземат проби от лунната повърхност е имало през 1970 година. Мисията на "Чанъе-5" показва ясно амбициите на Пекин към Космоса, коментират специалисти.

Снимка: AP/БТА

Чанъе е името на древна китайска богиня на Луната. Роботизираната сонда, кръстена на нея, ще трябва да донесе проби от лунната повърхност, които да дадат повече информация за произхода и формирането на това астрономическо тяло. Роботизирана ръка трябва да извлече скална маса, да я трансферира до специално превозно средство, което да се скачи с орбиталния модул. След това капсула трябва да върне пробите на Земята. Очаква се това да се случи след 8 дни.

Ако мисията е успешна, Китай ще стане третата - след САЩ и Русия, държава успяла да извлече лунни проби.

"С помощта на "Чанъе-5" Китай се опита да се присъедини към САЩ и бившия СССР при получаването на лунни проби. Надяваме се, че Китай ще сподели своите данни с глобалната научна общност в името на нашето разбиране за Луната, както беше направено с нашите мисии "Аполо" и ще бъде направено по време на програмата "Артемис" ", се казва в изявление на НАСА.