Учени са "превърнали" комари в средство за ваксинация против малария. Екип от изследователи от Детския изследователски институт в Сиатъл публикуваха откритията си в списанието Science Translational Medicine в края на август. Само преди няколко дни бе проведен и клиничен тест.

Комарите са били заразени с генетично модифицирани паразити, наречени Plasmodium falciparum. Това е първият път, в който изследователите са използвали CRISPR, за да модифицират паразитите да пренасят малария, без да разболяват хората.

"Ние използваме комарите като 1000 малки летящи спринцовки", каза Шон Мърфи, изследовател от Университета на Вашингтон, Сиатъл, пред NPR за изследването.

Участниците в проведеното преди няколко дни клиничното изпитване са поставили ръцете си в мрежести контейнери, пълни с 200 комара. Там те са били ухапани многократно от "неприятното насекомо".

По време на проучването 14 от общо 26 участника са били изложени на малария и половината от тях са се заразили с болестта. Това предполага, че техниката в момента е около 50 процента ефективна, така че има място за подобрение.

Учените споделят, че целта им не е изпускането на хиляди модифицирани комари в природата, а откриването на рентабилен метод за разпространение на ваксини.