Двадесет доброволки се подлагат тази седмица на експеримент в космическа клиника Медес в Тулуза, Франция, като ще прекарат пет дни във водни легла, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирана от БТА.

По време на изследването жените лягат в контейнери, наподобяващи вани, покрити с водоустойчива материя, която да ги предпазва от намокряне. При експеримента жените изпитват състояние на безтегловност, подобно на усещането за летене, което изпитват астронавтите на Международната космическа станция.

Това е първият експеримент за "сухо потапяне" в Европа и втори в света, провеждан изцяло върху жени. ЕКА организира проучването "Вивалди", за да осигури липсващите научни данни за ефекта на безтегловност върху представители на половете.

"Няма почти никакво познание за физиологичното и психологическо въздействие върху жените в тази научна сфера. Това провеждано изцяло върху жени изследване на сухо потапяне ще допълни данните, получени при изследвания върху мъже в Европа и Русия", каза Анжелик ван Омберген, която ръководи програмата за природни науки в ЕКА.

Доброволките ще извършват ограничени движения в монотонна среда и ще изпитват промените в телесните течности и мобилността, както и усещането за телата си. Резултатите ще се използват и за изследване на въздействието на космическите полети, както и на двигателните нарушения за неподвижни или възрастни пациенти на Земята.

При безтегловността телата на астронавтите губят плътността на костите и мускулите си, усещат се промени в зрението, течности се стичат към мозъка. Намирането на начини за опазване на здравето в орбита е една от най-важните изследователски области в космическите полети.