Марсоходът на НАСА "Кюриосити" успя да заснеме две слънчеви затъмнения, причинени от луните на Марс - Фобос и Деймос. Учените от американската агенция споделят, че именно затъмненията им позволяват да научат повече за марсианските луни.

От кадрите се вижда, че докато Фобос закрива значителна част от Слънцето, то преминаването на по-малката луна Деймос едва ли може да се нарече затъмнение.

Вижте как изглеждат луните на Марс >> >> >>

За пръв път подобно затъмнение е видяно през 2004 година от роувърите "Спирит" и "Опортюнити". Чрез извършените тогава оптични измервания за пръв път е изчислена точната позиция на марсианските луни.

Орбитите на луните обаче търпят изменения и всяко уловено затъмнение помага на астрономите да проверят дали изчисленията им са верни.

Учените разкриват, че разликата в размера между двете луни всъщност не е толкова голяма. Деймос има радиус от 6,2 километра, а Фобос от 11 километра. Но въпреки това Деймос изглежда много по-малък от Фобос, преминавайки пред Слънцето.

Астрономите разкриват, че причината за това се крие в отдалечеността на двата обекта от Червената планета. Фобос има най-ниска орбита от всички други спътници в Слънчевата система. Луната обикаля едва на 6000 км над повърхността на Марс. Деймос от своя страна има орбита на около 23 000 километра над повърхността.