Хеликоптерът на Американската космическа агенция НАСА на Марс се е оказал в неизправност. Поради това апаратът на име Ingenuity е трябвало да отложи 14-ия си поред полет над повърхността на Червената планета.

Проблемът е свързан с двигателите за управление на полета, обясняват от НАСА. Учените съобщават за усложнения, свързани с електрическите устройства за контрол на позицията, които променят височината на роторите.

Т. нар. сервомотори са от решаващо значение за поддържане на Ingenuity във въздуха и насочването му в правилната посока. Техническата неизправност обаче се смята за отстранена след два успешни теста миналата седмица.

Така или иначе в момента марсианският хеликоптер не може да работи ефективно. През следващите седмици Земята и Марс ще бъдат в такава позиция спрямо Слънцето, която сериозно затруднява комуникацията на инженерите с апаратите на Червената планета и насочването им по време на мисия.

Засега всичко, което екипът може да направи, е да изчака и да види как се справя Ingenuity по време на двуседмичната си ваканция. Следващият полет на апарата ще бъде насрочен скоро след това.