Марсоходът Perseverance на НАСА откри "разнообразни" следи от "консервирана органична материя" в марсиански кратер. Това хвърля светлина върху въглеродния цикъл на Червената планета и нейния потенциал за наличие на живот.

Вижте Марс през погледа на Perseverance >> >> >>

Изследователите са анализирали данните, събрани от инструмента SHERLOC на марсохода. Те са открили признаци на органични молекули във всичките десет цели на инструмента.

Учените внимателно отбелязват, че молекулите може да са резултат от процеси, несвързани с живота - това е още един завладяващ поглед към древната история на Червената планета. Въпреки това, те могат да са белег и за някога богат на живот свят.

Органичните молекули "са вълнуваща следа за астробиолозите, тъй като често се смятат за градивни елементи на живота", каза за Space.com водещият автор на изследването Сунанда Шарма, планетарен учен в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

"Нашите резултати подкрепят наблюденията от предишни роботизирани мисии до Марс, че Червената планета някога е била богата на органичен материал, съединения, съставени предимно от въглерод и водород, и че част от този органичен материал все още може да бъде открит милиарди години по-късно", съавтор на проучването авторът и астробиологът на НАСА Джоузеф Раззел Холис каза пред Gizmodo.

Изследователите откриха, че тези молекули може да са възникнали преди около 2,3 милиарда до 2,6 милиарда години, значителен период от време.

Сега изследователите се надяват да върнат някои от пробите, събрани от Perseverance, обратно на Земята, за да могат да извършат по-напреднал анализ.