Бъдещите мисии на Марс ще имат нужда от човек, който да повдига настроението на екипите, сочат последните проучвания на НАСА.

Следващото голямо пътуване на човечеството логично ще бъде до Червената планета, но докато това стане космическата агенция прави всичко възможно, за да предположи от какво ще имат нужда екипите от астронавти. Това ще бъде и най-самотното човешко пътуване в историята, като много го сравняват с пътуването на Христофор Колумб към Америка.

За да бъде успешна всяка мисия обаче, от НАСА са установили, че е нужно да има поне един шегаджия сред астронавтите, предава bTV.

Техни проучвания на мисии до изолирани места на Земята сочат, че наличието на човек в екипа, който да разказва шеги, да повдига морала на екипа и да се държи като "училищния клоун" е много полезно.

"Това са хора, които умеят да повдигат настроението, да разсмиват и да сплотяват всеки екип, когато възникне напрежение или стрес", пояснява д-р Джефри Джонсън от университета във Флорида.

Като пример Джонсън дава Адолф Линдстрьом - готвач, който е пътувал до полюсите с известния норвежки изследовател Роалд Амундсен. В своите дневници Амундсен пише "Това, което Линдстрьом даваше на екипа беше най-ценно", визирайки постоянните шеги на готвача.

Естествено, ако НАСА пусне обява за работа за "първия шегаджия на Марс" кандидатите трябва да бъдат в перфектна физическа форма, а и да са част от научната общност.