Учени от Института по молекулярни биотехнологии към Австрийската академия на науките възпроизвели в лабораторна среда някои от най-ранните етапи от развитието на мозъка.
Експерти по невронауки окачествиха резултатите като вълнуващи.

Получените структури с размери на грахово зърно достигнали същото ниво на развитие като при 9-седмичен фетус, но били неспособни да мислят.

Вижте снимки

За целта били използвани ембрионни стволови клетки или възрастни кожни клетки, за да се създаде част от ембрион, която да се развие в невроектодерма - слой от клетки в ембриона, от които се развиват всички компоненти на мозъка и нервната система.

Клетъчният слой бил поставен в капчици гел, за да се създаде "скеле" за израстване на тъкани, а след това и в биореактор, където да бъде снабден с хранителни вещества и кислород.

Клетките израснали и се обособили като отделни части на мозъка, включително мозъчна кора и ранен стадий от развитието на хипокампуса, който е замесен в запаметяването при напълно развития възрастен мозък.
Тъканите достигнали максималните си размери - около 4 милиметра, след два месеца.

Миниатюрните мозъци оцелели близо година, но не станали по-големи. Мозъчните тъкани не били оросявани с кръв и затова хранителните вещества и кислородът не можели да проникнат в центъра на подобните на мозък структури.

"Тези органоиди могат да се ползват като модел на развитието на мозъка и за изследване на онова, което е в основата на появата на дефекти в развитието му"
, заяви Юрген Кноблих от екипа.

Органоидите ще могат да се използват и за изследване на заболявания като шизофрения и аутизъм.