НАСА обяви, че е избрала кратера Нобайл близо до Южния полюс на Луната, за да прилуни там през 2023 г. своя луноход, който ще издирва лед на естествения спътник на Земята, предаде Франс прес.

Американското космическо управление се надява, че роувърът ще може да потвърди наличието на ледена вода точно под повърхността на Луната, която би могла един ден да бъде превърната в гориво за ракета за мисия до Марс или на друго място в космоса.

Кратерът Нобайл се е образувал в резултат на сблъсък с друго по-малко звездно тяло. Това е един от най-студените райони на Слънчевата система, който е бил проучван само от разстояние досега с помощта на сензори на борда на три сонди.

Роувърът ще проучи отблизо лунната почва и дори ще порови на метър дълбочина.

Луноходът ще се нарича VIPER, което е акроним на латинското Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (в превод приблизително роувър, изследващ за летливи елементи в района на полюса). Той ще е с тегло 430 килограма, а размерите му ще са 1,5 на 1,5 на 2,5 метра. Ще има известно сходство с друидите от "Междузвездни войни".

За разлика от марсоходите VIPER може да бъде пилотиран в реално време заради по-краткото разстояние между Земята и Луната, което е само 300 000 километра или 1,3 светлинни секунди.

Луноходът ще е също така по-бърз в сравнение с марсоходите и ще се движи със скорост от около 0,8 километра в час. Той ще е задвижван от слънчевата енергия и ще има батерия с трайност 50 часа. Ще може да издържа на екстремни температури. Ще се придвижва така, че неговите слънчеви панели винаги да са насочени към слънцето.

Учените от мисията на лунохода ще се опитат да разберат как ледената вода е достигнала Луната и как се е запазила там в продължение на милиарди години.

Първата пилотирана мисия до Луната пък САЩ предвиждат за 2024 г.