НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс за понеделник сутринта, съобщиха световните информационни агенции.

Съществува обаче възможност той да бъде отложен отново.

Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, след това на 14 април.

Тестът на роторите на 9 април показа проблеми при преминаването от предполетен към полетен режим.

Изпитателният полет се очаква да започне в понеделник приблизително в 10,30 ч. българско време. Данните за него обаче ще пристигнат на Земята след няколко часа.

През март главният проектант на "Инджинюъти" Боб Баларам каза, че мини-хеликоптерът е доста крехък и ако падне, може да се повреди.

Масата на "Инджинюъти" е 1,8 кг.

Полетът на мини-хеликоптера ще е първият на машина с двигател на друга планета. Ако експериментът бъде успешен, постижението ще е голямо, защото плътността на марсианската атмосфера е само 1 процент от земната.

Първият полет на Марс ще е много прост. След като излети вертикално, хеликоптерът ще се издигне на 3 м, ще се задържи така 30 секунди, ще се завърти около себе си и ще кацне на повърхността. Инструкции от Земята ще получи няколко часа предварително, но сам ще анализира положението си спрямо повърхността по време на полета, като прави 30 снимки в секунда.

При успех вторият полет ще е до четири дена по-късно. Предвидени са до пет полета с нарастваща трудност. НАСА се надява "Инджинюъти" да се изкачи до 5 м височина, след това да пробва и страничен полет.